Otizm nedir? Otizm spektrum bozukluğu nedir? Otizmin ana belirtileri nelerdir?
Erken Çocukluk Dönemi OTİZM Tarama Testi (M-CHAT-RF)
Otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı artmaktadır. Anne babaların otizm tarama testleri çözerek çocuklarındaki belirtileri daha iyi anlamaları erken tanı için önemlidir.
Ailelerin” Evde otizm testi var mı? Online otizm testi yapabilir miyiz? Otizm değerlendirme testine nasıl ulaşabiliriz? Atipik otizm testi var mıdır?” ve diğer sorunlarına yanıt bulabilmeleri amacı ile, dünyada 36 ay ve daha küçük çocuklarda “Otizm Spektrum Bozukluğu” taranması amacı ile yaygın olarak kullanılmakta olan M-CHAT-RF testini sunuyoruz.
Otizm Spektrum Bozukluğu için çocuğunuzun yüksek risk grubunda olup olmadığını öğrenmek için M-CHAT-RF ölçeğini doldurun!
- Her bir maddeyi dikkatlice okuyun ve çocuğunuzu en iyi tanımlayan seçeneği işaretleyin.
- Ölçek 20 sorudan oluşur ve anne ve baba tarafından doldurulmalıdır.
- Geçerli ve güvenilir olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiş bir ölçektir.
- Ölçeğin doldurulması yaklaşık 4 dakika almaktadır.
İlgilendiğiniz konu ve yaş grubuna göre güncel bilgi, eğitim, etkinlik ve seminerlerden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun!
Otizm Spektrum Bozukluğunda Tarama Neden Önemlidir?
· Erken tanı konmasına yardımcı olur
· Erken tanı ile tedavi başarısı artar
· Otizm spektrum bozukluğu ile beraber görülebilen diğer bozuklukların gelişmesi engellenebilir
· Eğer varsa kardeşlerin erken dönemde değerlendirmesine yardımcı olur
Uyarı:
· Tanı, sadece ölçek kullanılarak konulamaz.
· Klinik tanılar sadece bir psikiyatri uzmanı tarafından yapılan değerlendirmeden sonra konulabilir.
· Yüksek riskli saptanan olgularda takip görüşmesinin tamamlanması gerekmektedir.
· Takip görüşmesinin amacı yüksek riskli görünen olgularda olası belirtilerin tek tek ele alınması ve yanlışlıkla yüksek riskli olarak saptanan çocukların sayısının azaltılmasıdır.
· Olası bir risk durumunda lütfen vakit kaybetmeden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanından randevu alınız.
Kaynaklar: Robins, D. L., Casagrande, K., Barton, M. L., Chen, C., Dumont- Mathieu, T., & Fein, D. (2014). Validation of the Modified Checklist for Autism in Toddlers-Revised with Follow-Up (MCHAT- R/F), Pediatrics, 133(1), 37–45.
Güncel Yazılar
Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Ana Belirtileri Nelerdir?
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? sorularının yanıtlandığı blog yazımızda otizm tanımı ve otizm belirtilerinden bahsedilmiştir.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm erken belirtileri, çocuk ve diğer insanlar arasındaki “ortak dikkat” ile ilişkilidir. Ortak dikkatin ana bileşeni ise göz temasıdır.
Otizmli Çocuklar Hangi Alanlarda Sorun Yaşarlar?
Otizmli çocuklar jest ve mimik kullanımı konusunda sorun yaşarlar. Otizmli bireylerde dil gelişimi ve hayali oyun konusunda da normal gelişen çocuklardan geridirler.
Otizmi Olan Küçük Çocuklarda Hangi Tekrarlayıcı Hareketler Görülebilir?
Otizmde tekrarlayıcı hareketler, el ve parmakların tekrarlayıcı hareketleri olarak ortaya çıkar. Koku, işitme, tat, dokunma ve görmeyle duyusal hassasiyetler olabilir.
Otizm Görülme Sıklığı ve Otizme Eşlik Eden Durumlar
Otizm görülme sıklığı tüm dünyada artmaktadır. Otizme eşlik eden durumlar arasında otizm ve zeka geriliği, olguların hemen yarısında beraber görülmektedir.
Otizmin Nedenleri Nelerdir? Risk Faktörleri ve Koruyucu Faktörler Nelerdir?
Otizmin nedenleri açıklanırken Otizm neden olur?, Otizm genetik mi? soruları yanıtlanmaya çalışılmış, otizmde risk faktörleri ve koruyucu faktörler paylaşılmıştır.
Otizmde Tanı ve Değerlendirme
Otizm tanısını kim koyar? Otizm tanısı, bir uzman ekip tarafından konur. Değerlendirme ve tanı için ADOS-2 muayene yöntemi altın standart olarak kabul edilir.
Otizm Tedavisi
Otizmi tedavisi için şu anda etkisi kanıtlanmış tek yöntem ‘Özel Eğitim’dir. Otizm ilaç tedavisi ile düzelmez, eşlik eden durumlar için ilaç kullanılabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisinde Özel Eğitim Yöntemleri
Otizm spektrum bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri ABA terapisidir. Otizmde özel eğitim yöntemleri birçok farklı yaklaşım ve uygulama içerir.
Otizmde Davranış Problemleri ve Zorlayıcı Davranışlara Yaklaşım
Otizmde saldırganlık ve otizmde zorlayıcı davranışlar uygun şekilde ele alınmalıdır. Otizm ilaçları olarak bilinen antipsikotik ilaçlar gerektiğinde kullanılabilir.
Otizmde Uyku Problemleri
Otizmli çocuklarda ve otizmli bebeklerde uyku problemleri tedavi edilirken bir çeşit uyku ilacı olan melatonin, otizmde uyku problemleri tedavisi için kullanılabilir.