Otizmi Olan Küçük Çocuklarda Hangi Tekrarlayıcı Hareketler Görülebilir? - Noema Aile Güncel Yazılar

Otizmi Olan Küçük Çocuklarda Hangi Tekrarlayıcı Hareketler Görülebilir?

Otizmde tekrarlayıcı hareketler daha çok el ve parmakların tekrarlayıcı hareketleri olarak ortaya çıkar, ancak daha karmaşık ve bütün vücudu ilgilendiren hareketler de olabilir. Tırnak yeme buna dahil edilmez. Parmak ucunda yürüme halk arasında çok üzerinde durulan bir davranış olsa da otizm için ayrıcı özelliği yoktur.

Kısıtlı ilgi alanları arasında bazı nesnelere alışılmadık bir şekilde bağlanma yer alır. Normal gelişimde de çocuklar yumuşak oyuncaklarına, battaniyelerine bağlanabilirler. Otizmi olan çocuklarda ise bağlanılan nesne bir şişe kapağı, bir kutu gibi şeyler olabilir. Nesnelerin parçaları ile aşırı ilgilenme sık rastlanılan bir bulgudur. Otizmi olan çocuklar bir nesneyi incelerken ufak bir parçasına takılıp geri kalanıyla hiç ilgilenmeyebilirler. Oyuncakları tekrarlayıcı şekilde ve amaçları dışında kullanabilirler. Nesneleri fırlatma veya kulaklarını kapama gibi davranışları tekrarlayabilirler. Anne/babanın belli davranışları belli bir sırayla yapmasını talep edebilirler.

Çocuğunuzda otizm ile ilgili belirtiler gözlemliyorsanız, Noema Aile değerlendirme testlerinden Otizm Tarama Testi (M-CHAT-RF) ile ön değerlendirme yapabilirsiniz.

Çocuğunuzu değerlendirmek için Noema Aile testlerini uygulayın.

Tekrarlayıcı Hareketlerin Ciddi Düzeyde Olduğu Ne Zaman Düşünülür?

  • Durdurmak için ortamı değiştirmek, oyuncağı kaldırmak gerekiyorsa
  • Çocuk devamlı tekrarlayıcı hareketleri yaptığı için yapması gereken davranışları yapmıyor ve ilişki kurmuyorsa
  • Tekrarlayıcı hareketler engellendiğinde aşırı tepki veriyorsa

Duyusal İlgiler ve Hassasiyetler

  • Alışılmadık duyusal ilgiler koklama, işitme, tat, dokunma ve görme ile ilgili olabilir. Bu davranışların bazıları çocuğun ve ailenin sosyal uyumunu ve katılımını çok olumsuz etkileyebilir ve damgalanmayı arttırır.
  • Çocuk duyusal hassasiyetler geliştirebilir, çok az şeye dokunabilir, sadece belli kıyafetleri giyebilir, çok az çeşitli gıda alabilir.
  • Nesneleri gözünün düzeyinde tutabilir, belli bir şekilde bakmazsa rahatsız olabilir.
  • Gözünün ucuyla yandan bakış gösterebilir.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.