Otizmde Davranış Problemleri ve Zorlayıcı Davranışlara Yaklaşım - Noema Aile Güncel Yazılar

Otizmde Davranış Problemleri ve Zorlayıcı Davranışlara Yaklaşım

Otizmde Davranış Problemleri ve Zorlayıcı Davranışlar Nasıl Ele Alınmalıdır?

Otizmde davranış problemlerinin ele alınması risk faktörlerinin değerlendirilmesi ile başlar. Bu risk faktörleri arasında çocuğun diğer insanlarla iletişim kurmasını kısıtlayan durumlar, ağrı veya mide barsak sorunları gibi diğer rahatsızlıkların varlığı, kaygı, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, ortamdaki ışık ve ses düzeyi, çocuğun düzenindeki değişiklikler, iyi sınır konamaması ve otizmde zorlayıcı davranışların pekiştirilmesi yer alır. Davranışın işlevsel analizi yapılarak istenmeyen davranışın öncülleri ve sonuçları, davranış örüntüleri saptanmalıdır.

Çocuğunuzda otizm ile ilgili belirtiler gözlemliyorsanız, Noema Aile değerlendirme testlerinden Otizm Tarama Testi (M-CHAT-RF) ile ön değerlendirme yapabilirsiniz.

Çocuğunuzu değerlendirmek için Noema Aile testlerini uygulayın.

Otizmde Davranış Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?

Eşlik eden başka bir psikiyatrik veya fiziksel sorun ya da çevresel bir değişken yok ise tedavide ilk seçenek psikososyal girişimlerdir.

İlk önce hedef davranış açıkça belirlenir, otizmde saldırganlık davranışları olarak adlandırılan davranışları ortaya çıkaran veya devam ettiren çevresel faktörler değiştirilir, çocuğun gelişimsel düzeyine uygun bir strateji belirlenir ve çocuğun olduğu bütün yerlerde (ev, okul gibi) tutarlı olarak uygulanır. Bu amaçla anne baba, öğretmenler ve çocuğun bakımını üstlenen diğer kişiler arasında bir uyum olması sağlanmalıdır.

Davranış Problemlerinde İlaç Tedavisi

Eğer davranışsal yöntemler işe yaramazsa, halk arasında yanlış şeklinde bilinen 'otizm ilaçları' yani antipsikotik ilaçlar kullanılabilir. Antipsikotik ilaçlar (küçük çocuklarda risperidon ve aripiprazol, büyük çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde daha çok seçenek mevcuttur) başlanmadan önce hangi davranışın hedeflendiği çok net belirlenmelidir. 3-4 hafta içinde tedavinin etkinliği değerlendirilir ve anlamlı bir yanıt yok ise tedavi 6. Haftada sonlandırılır. Antipsikotik ilaçlar düşük dozda başlanır, etkin olan en düşük doz kullanılır ve yan etkiler sürekli olarak gözden geçirilir. Antipsikotik ilaçların seçiminde ilaçların yan etkileri büyük rol oynar.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.