Otizm nedir? Otizm spektrum bozukluğu nedir? Otizmin ana belirtileri nelerdir?
Okul Öncesi Dönem (4-6 yaş) - Okul Öncesi Dönemde Görülen Olası Psikiyatrik Durumlar - Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm spektrum bozukluğu veya otizm, küçük çocuklarda ortaya çıkan ve genelde hayat boyu süren ciddi bir sorundur. Eskiden nadir görülen bir bozukluk olan otizme artık çok daha sık rastlanıyor.
Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Otizmin erken belirtileri nasıl tanınır? Atipik otizm nedir? Otizme hangi sorunlar eşlik eder? Otizm ve zekâ geriliği aynı şey midir? Her otizm olgusu çok mu yeteneklidir? Otizm tanısını kim, nasıl koyar? Otizm neden ortaya çıkıyor? Otizm genetik mi? Çok televizyon seyredenlerde mi oluyor? Otizm tedavisi nasıl yapılır? Otizm düzelebilir mi?
Otizm konusunda merak ettiğiniz ne varsa konunun duayeni Prof. Dr. Özgür Öner’den öğreneceksiniz. Eğer otizm ile ilgili bir şüphe içindeyseniz vakit kaybetmeden konusunda uzman bir çocuk ve ergen psikiyatristinden randevu almayı ihmal etmeyin.
Güncel Yazılar
Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Ana Belirtileri Nelerdir?
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? sorularının yanıtlandığı blog yazımızda otizm tanımı ve otizm belirtilerinden bahsedilmiştir.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm erken belirtileri, çocuk ve diğer insanlar arasındaki “ortak dikkat” ile ilişkilidir. Ortak dikkatin ana bileşeni ise göz temasıdır.
Otizm Görülme Sıklığı ve Otizme Eşlik Eden Durumlar
Otizm görülme sıklığı tüm dünyada artmaktadır. Otizme eşlik eden durumlar arasında otizm ve zeka geriliği, olguların hemen yarısında beraber görülmektedir.
Otizmin Nedenleri Nelerdir? Risk Faktörleri ve Koruyucu Faktörler Nelerdir?
Otizmin nedenleri açıklanırken Otizm neden olur?, Otizm genetik mi? soruları yanıtlanmaya çalışılmış, otizmde risk faktörleri ve koruyucu faktörler paylaşılmıştır.
Otizmde Tanı ve Değerlendirme
Otizm tanısını kim koyar? Otizm tanısı, bir uzman ekip tarafından konur. Değerlendirme ve tanı için ADOS-2 muayene yöntemi altın standart olarak kabul edilir.
Otizm Tedavisi
Otizmi tedavisi için şu anda etkisi kanıtlanmış tek yöntem ‘Özel Eğitim’dir. Otizm ilaç tedavisi ile düzelmez, eşlik eden durumlar için ilaç kullanılabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisinde Özel Eğitim Yöntemleri
Otizm spektrum bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri ABA terapisidir. Otizmde özel eğitim yöntemleri birçok farklı yaklaşım ve uygulama içerir.
Otizmde Davranış Problemleri ve Zorlayıcı Davranışlara Yaklaşım
Otizmde saldırganlık ve otizmde zorlayıcı davranışlar uygun şekilde ele alınmalıdır. Otizm ilaçları olarak bilinen antipsikotik ilaçlar gerektiğinde kullanılabilir.
Otizmde Uyku Problemleri
Otizmli çocuklarda ve otizmli bebeklerde uyku problemleri tedavi edilirken bir çeşit uyku ilacı olan melatonin, otizmde uyku problemleri tedavisi için kullanılabilir.
Yaklaşan Etkinlikler
Sosyal Beceri Uzman Eğitimi - PEERS
"Sosyal Beceri Mutlu ve Başarılı Bir Hayatın En Önemli Parçasıdır"
Prof. Dr. Özgür Öner (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi - Psikoterapist)
Şebnem Barokas (Uzman Psikolog)
Tüm Etkinlikler