Yenidoğan Bebeğimin İlk Günleri ve Emzirme - Noema Aile Güncel Yazılar

Yenidoğan Bebeğimin İlk Günleri ve Emzirme

Doğum ve doğum sonrası süreç anne-baba adayları için yepyeni bir dönemdir. "Ben deneyimli anne-babayım!" deseniz bile her bebeğin farklı olduğu unutulmamalıdır.

Bebeğimizi sağlıklı bir şekilde kucağımıza aldıktan sonra, henüz hastanede bize özel hazırlanmış odamızda prensesler gibi ağırlandığımız sırada, hele bebeğimiz de güzel güzel uyuyorsa, durumun pek de farkında olmuyoruz.

Her şey tozpembe giderken birden bebek ağlamaya başlıyor ve susmuyor. Ne yapsanız sakinleşmiyor. Bebeği kucağına alıp sevmek için birbiriyle yarışan yakınlarınız, bebeğinizi kucağınıza bırakıveriyor.

Evet, bebekler tüm ihtiyaçlarını ağlayarak ifade ederler. Bebeğiniz ağladığı zaman endişelenmeniz, özellikle ilk kez anne-baba olduysanız kendinizi çaresiz ve yetersiz hissetmeniz normaldir. Önemli olan onun ağlamasının nedenini anlayabilmektir. Bu da ancak zaman içerisinde bebeğinizi tanıyarak kazanabileceğiniz bir tecrübedir. Bu tecrübeyi kazanana kadar ise doğru danışmanlık almak önemlidir.

Peki, Bebekler Neden Ağlar?

Gerçekten de en sık nedenlerden biri “açlık ağlaması”. Aksi ispat edilene kadar, bebeğinizin aç olduğunu düşünün ve emzirin. Evet, yeni doğan bebeğin her istediğinde emzirilmesi gerekir.

Bebeğinizi Emzirmenize Rağmen Hala Ağlıyor mu?

Anne sütü ilk günler az miktarda gelir. İlk günler gelen az miktardaki koyu sarı renkli çok kıymetli olan bu süte kolostrum denir ve bebeğin bu sütü mutlaka alması istenir. Anne sütü, bebek emdikçe artacaktır ve otomatizasyon, yani bebeğin ihtiyacı kadar olan sütün kendiliğinden gelmesi, etkin ve yeterli süre emzirirseniz yaklaşık 15 günü bulacaktır. Yeterli ve etkin emzirebilmek için bebeğin memeye doğru yerleştirilmesi gerekir. Kilit nokta budur: “Memeye doğru yerleştirmek”. İşler yolunda gitmiyorsa bu dönemde sık sık hekim desteği alınmalıdır. Çünkü en çok bu dönemde annenin yeterli sütü olmasına rağmen bebeğe maalesef mama başlanabiliyor.  

Emzirme sırasında karşılaşılan problemler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirisiniz.

Bebeğime Birkaç Kez Mama Versem Ne Olur?

Tabi ki anne sütünün olmadığı ya da verilemediği durumlarda formül süt yani mama vermek zorunda kalabiliyoruz. Mama verdiğiniz için “kötü anne” ya da “yetersiz anne” değilsiniz. Bebeğinizi, emziren annelerden daha az sevmiyorsunuz. Ama tıbbi olarak anne sütüne neden bu kadar önem verdiğimizi, emzirme konusunda neden ısrarcı olduğumuzu açıklamamız gerekir.

Asıl amaç, ilk 6 ay bebeğin mide bağırsak sistemine anne sütü dışında bir besin girmemesidir. Neden mi? Bebeğin mide bağırsak sistemi ancak 6. ayın sonunda olgunlaşır. Erken dönemde bebeğin bağırsakları yabancı proteinler için fazla geçirgendir. Sindirim enzimleri yetersizdir. Yine bebeğin böbrekleri solüt yükü kaldıracak kadar olgun değildir. Bebeğin bağırsak florası yani mikrobiyata dediğimiz bağışıklık sistemimizin en önemli bileşenin dağılımını, ilk 6 ay anne sütü dışında bir besin vererek bozabiliyoruz. Tıpkı ilk 1 yaşta antibiyotik kullanımıyla bozduğumuz gibi...

Peki, Açlık Ağlaması Dışında Bebekler Neden Ağlar?

  • Ortam sıcaklığı fazla veya bebek fazla giydirilmiş olabilir.
  • Altını kirletmiş olabilir.
  • Gaz sancısı olabilir.
  • Temas istiyor, kucağa alınmak istiyor olabilir.
  • Kusma ve kilo alımında yetersizlik varsa reflüsü olabilir.
  • Bol miktarda sulu dışkılama karında şişlik, basınçlı kaka yapması, varsa laktoz intoleransı olabilir. Kanlı sümüksü dışkılıyorsa protein alerjisi olabilir
  • 6 ay civarında gece sık uyanmaya başladıysa, emdiğinde rahatlıyorsa, ağzından salya akıyorsa, elini sürekli kulağına götürüp saçını çekiştiriyorsa diş çıkarıyor olabilir.
  • Bunun dışında her türlü enfeksiyon, travmaya bağlı kemik kırıkları, organ yaralanmaları, annenin saçının bebeğin parmağını dolayarak boğması sonucu bebeğin parmağında kangren oluşması gibi durumlar avutulamayan ağlamaya neden olabilir.

Ayırıcı tanı için mutlaka hekime danışılmalıdır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.