Tamamlayıcı Beslenme: Ek Gıdaya Geçiş ve BLW Yöntemi - Noema Aile Güncel Yazılar

Tamamlayıcı Beslenme: Ek Gıdaya Geçiş ve BLW Yöntemi

BLW Nedir?

BLW, “Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş” olarak tanımlanabilir. Ek besin dönemindeki hele de çocuğunun iştahsız olduğunu düşünen kaygılı anneler için “bırakın çocuklar kendi yesin” akımıdır aslında. Mama sandalyesinde oturan çocuğun önüne çeşitli parmak gıdalarını bırakıp, seçmesine izin verip, bebeğin kendini, istediği miktarda beslemesidir. Bu yöntemde çorba, yoğurt gibi sıvı gıdalar da bardakla sunulur.

BLW Her Çocuk İçin Uygun Mudur?

Aslında bebeğin ne yiyeceğine annesinin, ne kadar yiyeceğine ise kendisinin karar vermesi doğrudur.  BLW yöntemi işe yaramakla birlikte, tek başına bu yöntemle bebeğin beslenmesi bebeklerin gelişimi için uygun değildir. Sadece BLW ile beslenen çocuklar çeşitli besinleri yeterli miktarda alamayacaktır. Ayrıca 6-8 aylık bebeğin gelişim seviyesine uygun değildir. Yani besinleri iki parmağı ile kıskaç yapıp ağıza götürebilme becerisi henüz gelişmeyen, çiğneme yeteneği olgunlaşmayan bebeğin sadece BLW yöntemi ile beslenmesi uygun değildir.

Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebek beslenmesi bebeğin gelişim seviyesine uygun, bebeğin uyaranlarını temel alan bir yaklaşımla yapılmalıdır. Bebeğin robot gibi oturup, annenin onu zorla beslemesi de uygun değildir.  Bebeğe yemek teklif edilmeli, istemiyorsa ısrar edilmemelidir. Yine bebeğin eline alabileceği, dokunup hissedebileceği, koklayıp ağzına götürebileceği besinlerin önüne konulması gerekir. Ancak bebek yemek yerken desteklenmeli, tek başına bırakılmamalıdır. Bu yönteme bebeğin uyaranlarını temel alan, anne destekli besleme denir.

Hangi Besinler, Kaç Öğün, Hangi Kıvamda ve Hangi Miktarda Verilmelidir?

  • Ek besinlere geçiş aşamasında 1 öğün,
  • 7. ayını doldurduğunda 2-3 öğün,
  • 8-9 aylıkken 3-4 öğün,
  • 9. aydan sonra akşam yemeği de ekleyip 3 ana öğün, 1-2 ara öğün olacak şekilde devam edilmelidir.

Ek besinleri verirken temel felsefe, bebeğin o besine alışması yani tolere edebilmesi için zaman tanımak olmalıdır. İlk olarak yoğurt, sebze ya da meyve püresi grubundan biriyle başlanabilir. Başlanılan besin ilk gün az miktarda, örneğin 1-2 kaşık başlanıp, ikinci gün 2-3 kaşık ve giderek artırarak 3-7 gün içinde yarım kâseye çıkarılabilir. Bu süreçte alerjik bir reaksiyona karşı besinleri tek tek sırayla denemekte fayda vardır. Vücutta kabarmalar, dudaklarda ve göz kapaklarında şişlik, şiddetli kusma veya ishal yoksa bu besinin miktarı artırılarak devam edilebilir. Sonrasında yeni bir ek besine geçilebilir.

  • Besinleri hazırlarken blender ve tel süzgeç kullanılmamalıdır.
  • İlk başladığımız besinler püre dediğimiz muhallebi kıvamında yumuşak pütürsüz olmalıdır. 7.aydan sonra pütürlü, 8-9. ayda çatalla ezilmiş ve 9. aydan sonra parmak gıdalarına geçilebilir. 1 yaşından sonra ise aile sofrasında yenilen besinler sunulabilir.
  • Mevsiminde taze olan sebze meyveler tercih edilmeli ve buharda pişirilmelidir.  
  • Gaz yapan karnabahar, bezelye, fasulye gibi sebzeler ikinci etapta verilebilir.  7. ayı doldurmadan sebze pürelerine tahıl katılmalı ve glütenle tanışma geciktirilmemelidir.
  • Baklagillerin her biri 8. aydan sonra denenmelidir.
  • Bebeklere temelde yağ olarak bir tek soğuk sıkım zeytinyağı kullanılmalıdır. Tereyağı eğer arzu edilirse haftada bir gün az miktar verilebilir.
  • 7. ayı dolmadan iyi pişmiş yumurta verilebilir. İlk gün çay kaşığı ucuyla, giderek artırarak tam sarı yumurtaya bir haftanın sonunda geçilmelidir. Her gün yumurta sarısı verilmelidir.
  • Yoğurt her gün taze mayalanmalıdır.
  • Uzun ömürlü süt değil, günlük pastörize süt kullanılmalıdır.
  • 7. ayda yağsız çift çekilmiş kuzu kıyma kavurmadan, az miktar suda pişirerek verilebilir.
  • Balık 7-8. ayda başlanmalıdır. Denizde yetişmiş çiftlik balığı tercih edilmemelidir. Haftada en az 1-2 öğün balık verilmelidir.

Hangi Gıdaların Tüketimi, Hangi Yaş Aralıklarında Sakıncalıdır?

  • 1 yaşa kadar bal, inek sütü veya diğer hayvan sütleri, 9 aylık olana kadar yumurta beyazı verilmemelidir.
  • Konserve gıdalar verilmemelidir.
  • Paketli, katkılı hiçbir gıda verilmemelidir.
  • Tuz, şeker baharat kullanılmamalıdır.
  • Ek besinlere geçiş döneminde anne sütü temel besindir. Unutulmamalı ki bebeğinizin 6-8 ay arası günlük ihtiyacı olan enerjinin %80’i, 9-12 ayda ise % 65-70 i anne sütünden gelmektedir.
  • İlk 6 ay sadece anne sütü alırken bebeklere su verilmez. Ancak ek besinlere geçişle beraber bebeğe her öğünden sonra su teklif edilebilir. Havanın sıcaklığına, aldığı anne sütü miktarına göre suyun miktarını bebeğin kendisi belirler.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

4-7 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

4-7 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

Sosyal ve duygusal gelişim, etkileşim kurmayı ve kendi duygularınızı anlamayı, kontrol etmeyi öğrenmeyi içerir. Çocuklar, sosyal-duygusal becerilerini geliştirmeye genç yetişkinliklerine kadar devam ederler.

4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeğiniz dili aşamalı olarak öğrenmektedir. Bebekler doğumdan itibaren insanların çıkarttıkları sesleri işiterek ve nasıl iletişim kurduklarını izleyerek dil hakkında sürekli bilgi almaktadırlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.