1-3 Ay Arası Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme - Noema Aile Güncel Yazılar

1-3 Ay Arası Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme

Ortalama bir yenidoğan 50 cm uzunluğunda ve 3.5 kg ağırlığındadır. Genellikle erkek bebekler kız bebeklere oranla daha uzun ve daha ağır olmaktadırlar. Başları, kısa olan gövde ve bacaklarına kıyasla daha büyüktür.

Bebeğiniz birinci ayı ila dördüncü ayına yaklaşırken olan zaman aralığında, yaşamının ilk birkaç haftasında belirlenen oranda büyümeye devam edecektir. Genel olarak, bebekler 700 gr ila 900g arasında kilo alır ve 2,5 ila 4 cm büyür. Başlarının boyutları her ay yaklaşık 1,25 cm civarında artacaktır. Ancak bu rakamlar yalnızca ortalamalardır, bu nedenle çocuğunuzun gelişimini takip etmelisiniz.

İki aylıkken bebeğinizin başındaki yumuşak noktalar hala açık ve düz olmalıdır, ancak iki ila üç aylıkken arkadaki yumuşak nokta kapanmalıdır. Ayrıca, kafası daha hızlı büyüdüğü için vücuduna kıyasla orantılı olarak kafasının daha büyük olma olasılığı daha yüksektir. Bu oldukça normaldir; vücudu yakında kafasına yetişecektir.

İki aylıkken bebeğiniz yuvarlak ve tombul görünecek, ancak kollarını ve bacaklarını daha aktif kullanmaya başladıkça kasları gelişecektir. Kemikleri de hızla büyüyecek ve kolları ve bacakları gevşedikçe vücudu ve uzuvları uzuyor gibi görünecek ve bu, onu daha uzun ve daha zayıf gösterecektir

Bireysel Farklılıklar ve Grup Farklılıkları 

Bu dönemde, kızlar erkeklere göre daha kısa ve daha hafiftir, yağ-kas oranları ise daha yüksektir. Bu küçük cinsiyet farklılıkları erken ve orta çocukluk boyunca devam eder ve ergenlikte iyice artar. Kızlarda diğer organların gelişimi de erkeklere göre daha iyidir. Bu fiziksel olgunluk kızların zararlı çevresel etkilere karşı daha büyük direnç göstermesine katkıda bulunabilir. Kızlar, erkeklere göre daha az gelişim sorunu yaşarlar ve bebek ölümü oranları daha düşüktür. Etkin köken de gelişim farklılıklarına sebep olan önemli bir faktördür. Asya normlarına göre ideal sınırda kalan bir çocuk Kuzey Amerika normlarına göre ideal sınırın altında kalabilir.

Motor Gelişimi

Kaba motor gelişimi, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi bebeklerin çevrede dolaşmasına yardımcı olan eylemler üzerindeki kontrolü ifade eder. İnce motor gelişimi ise uzanma ve kavrama gibi daha küçük hareketlerle ilgilidir. Bebekler ortalama olarak 6 haftalıkken dik bir şekilde tutulduklarında başlarını sabit tutabilmeye başlarlar. 1 ayın sonunda yüzükoyun yatırıldıklarında çenelerini kaldırabilirler. 2 aylıkken yüzüstü yatırıldıklarında kollarından destek alarak kendilerini kaldırabilirler ve yana doğru yuvarlanabilirler. 3 aylık olduklarında ise bir küpü kavrayabilirler.

Bebeğin bilişsel gelişiminde en büyük role sahip olan motor becerisi uzanmadır. Bebekler nesneleri kavrayarak, çevirerek ve bıraktıklarında ne olduğun görerek nesnelerin görüntüleri, sesleri ve hisleri hakkında birçok şey öğrenirler. Yenidoğanlar önlerindeki bir nesneye doğru ön uzanma adı verilen zayıf koordineli uzanma denemeleri yapar, ancak zayıf kol ve el kontrolü sebebiyle nesneye nadiren temas edebilirler. Tıpkı yenidoğan refleksleri gibi bu ön uzanma hareketi de 7 haftalıkken kaybolur. Yaklaşık 3 ila 4 ayda, bebekler gerekli göz, baş ve omuz kontrolünü geliştirdikçe, uzanma, amaçlı bir ileri kol hareketleri olarak yeniden ortaya çıkar ve yavaş yavaş doğru bir şekilde gelişir.

Üçüncü ayın sonuna geldiğinde bebeğinizin aşağıdaki becerileri gelişmemişse bu durumu çocuk doktorunuza danışın:

  • Ellerini açıp kapatma,
  • Nesneleri elinde tutma,
  • Kendi başını destekleme,
  • Yüzüstü yatarken başını ve göğsünü kaldırma.

 

Kaynak

Berk, L. E. (2018). Development Through the Lifespan. Pearson.

Healthy Children https://www.healthychildren.org

Senemoğlu, N. (2012). Gelişim Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Pegem Akademi.

KidsHealth https://kidshealth.org/en/parents/move13m.html

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeklerin işaret etme ve jestleri kullandığı sözsüz iletişim dönemi, mesajlarını kelimelerle nasıl ifade edeceğini öğrenmede ve dil becerilerini geliştirmede önemli bir süreçtir.

Aşılar

Aşılar

Bebek ve çocuklarda aşı, bulaşıcı hastalık henüz ortaya çıkmadan, aşı takvimine uygun şekilde yapılır. Aşılama, koruyucu ve önleyici bir uygulamadır.

4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeğiniz dili aşamalı olarak öğrenmektedir. Bebekler doğumdan itibaren insanların çıkarttıkları sesleri işiterek ve nasıl iletişim kurduklarını izleyerek dil hakkında sürekli bilgi almaktadırlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.