4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi - Noema Aile Güncel Yazılar

4-7 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeğiniz dili aşamalı olarak öğrenmektedir. Bebekler doğumdan itibaren insanların çıkarttıkları sesleri işiterek ve nasıl iletişim kurduklarını izleyerek dil hakkında sürekli bilgi almaktadırlar. İlk başlarda bebeğinizin dikkatini en çok sesinizdeki iniş çıkışlar çekmektedir. Örneğin; onunla sakin bir ses tonu ile konuştuğunuzda onu teselli etmek istediğinizi anlar ve ağlamayı keser. Buna karşılık, öfkeli bir ses tonu kullandığınız zaman muhtemelen ağlayabilir çünkü bu ses tonu onda bir şeylerin ters gidiyor olduğuna dair bir duygu uyandıracaktır. Dördüncü ay civarında bebeğiniz sadece konuşma şeklinize dikkat etmez aynı zamanda artık çıkarttığınız farklı sesleri de ayırt etmeye başlayacaktır. Ünlüleri ve ünsüzleri dinleyecek ve bunların hecelerde, kelimelerde ve cümlelerde nasıl bir araya gelebildiklerini fark etmeye başlayacaktır. Bebeğiniz duyduğu sesleri önce ağlayarak, sonra da mırıldanarak kendisi üretmeye de başlayacaktır.

Yaklaşık 4. ay itibariyle bebeğiniz ana dilinin birçok özelliğini kullanarak bebek konuşması (agulama) yapmaya başlar. Bebeğinizin konuşmalarını yakından dinlediğinizde kulağınıza anlamsız bile gelse sanki bir şeyler anlatıyormuş veya soru soruyormuş gibi sesini yükseltip, alçalttığını fark edebilirsiniz. Bebeğiniz duygularını ifade etmek ve dikkatinizi çekmek için ağlamaların yanında sesleri de kullanmaya başlayacaktır. Gün boyunca onunla sohbet etmeye çalışarak, çıkarttığı seslere konuşma ile yanıt vererek onu cesaretlendirebilirsiniz. Tanınabilir bir ses veya hece söylediği zaman onu tekrar edin ve hatta o ses veya heceyi içeren basit kelimeleri de söyleyin. Örneğin; o gün ‘ba baa’ sesini çıkartıyor ise siz de ona karşılık olarak ‘baba, balık’ gibi kelimeleri söyleyebilirsiniz. 

Çocuğunuzun dil gelişimine olan katkınız sesleri ve kelimeleri aktif bir şekilde taklit etmeye başladığı 6. veya 7. ay sonrasında daha da önemli bir hale gelecektir. Bu aylara gelene kadar bir diğerine geçmeden önce bir sesi tüm gün ve hatta birkaç gün boyunca tekrarlayabilir. Bu dönemde bebeğiniz hem kendi çıkarttığı seslere daha fazla tepki verecek, hem de sizin konuşmalarınızı daha çok takip ediyor olacaktır. Bu yüzden onu bebek, kedi, köpek, gel, git al, anne, baba, top gibi basit söylenen ve sık kullanılan sözcükler ile tanıştırabilirsiniz. Ayrıca, bebekler kelimeleri söyleyemeden çok önceden anlamaya başlayabildikleri için tanıdık kişileri, sık kullanılan nesne ve eylemleri de adlandırmak yararları olacaktır. Erkenden öğretilen bu kelimeler, sonraki aylarda ilk sözler ve konuşmalar için bir temel oluşturacaktır.

Bebeğinizin mırıldanmalarını tam olarak anlamanız yaklaşık bir seneyi alacak olsa da bebeğiniz muhtemelen ilk doğum gününden önce sizin kelimelerinizin birçoğunu anlayabilecektir. Çoğu çocuk becerileri aynı sırayla geliştirir ve yeni beceriler öğrendikleri becerilerin üzerine eklenir. Çocukların becerilerini geliştirdikleri zamanda küçük farklılıklar görülebilir ve genellikle bunda endişelenecek bir şey yoktur. Ancak, eğer yedinci ayına kadar hiç mırıldanmadığını, işittiği sesleri tekrar etmediğini veya ismine yanıt vermediğini görüyorsanız mutlaka işitme veya konuşma konusunda bir sıkıntı olup olmadığını anlamak adına doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Kısmi işitme kaybı olan bebekler yüksek seslerden irkilebilirler, başlarını sesin geldiği yöne doğru çevirebilirler ve hatta sesinize tepki de verebilirler fakat konuşmayı taklit etmekte oldukça zorluk yaşarlar. Bu nedenle çocuğunuz mırıldanmıyor veya çeşitli sesler çıkaramıyor ise zaman kaybetmeden çocuk doktorunuz ile görüşmelisiniz. Eğer çocuğunuz geçmişte sık sık kulak enfeksiyonu geçirmiş ise kulağının içerisinde bir miktar sıvı kalmış ve işitme bu durumdan dolayı kısmi de olsa engelleniyor da olabilir.  

Bunun dışında tüm yeni doğanlar doğumdan hemen sonra işitme kaybı açısından mutlaka test edilmelidir. Çok küçük bir bebeğin işitmesini test edebilmek için özel ekipmanlar gerekmektedir. Sizin gözlemleriniz çocuğunuzun daha detaylı bir takım işitme testlerine tabi tutulması gerekip gerekmediği ile ilgili acil bir uyarı sistemi gibidir. Bu nedenle bebeğinizin duyması ile ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız çocuk doktorunuz ile iletişime geçerek ihtiyaç halinde daha detaylı bir değerlendirme alabilirsiniz.

 

Kaynak:

American Academyof Pediatrics: HealthyChildren: Language Development 4 to 7 Months: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Language-Development-4-to-7-Months.aspx#:~:text=By%20four%20months%2C%20she'll,syllables%2C%20words%2C%20and%20sentences.

Nemours Children’s Health: KidsHealth: Communication and Your 4 to 7 Month Old https://kidshealth.org/en/parents/c47m.html

RaisingChildren: The Australian Parenting Website: Language Development: 3-12 months https://raisingchildren.net.au/babies/development/language-development/language-3-12-months

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.