Doğum Korkusu - Noema Aile Güncel Yazılar

Doğum Korkusu

Doğum Korkusu (Tokofobi) Nedir?

Tıp dilinde “tokofobi” olarak adlandırdığımız doğum korkusu ‘doğum eylemi hakkında yoğun ve destek gerektirecek düzeyde, gebenin kendi kendine baş edemediği derecede bir endişe ve korku duyması’ anlamına gelir. Yüz gebelikten beşiyle on beşi arasında görülebilen, arada sırada gelen ve doğum yaklaştıkça artan bir korkudan söz ediyoruz. Tokofobi yalnızca yoğun fobiden ibaret de değildir. Doğum hakkında kâbuslar görmek, fiziksel yorgunluk hissi, yapılan işe yoğunlaşamama ve performansta azalmaya neden olur.

Kimler Doğumdan Daha Çok Korkar?

  • İlk gebeliğini yaşayanlar,
  • Daha önce zor doğum öyküsü olanlar,
  • Sosyal desteği az olanlar,
  • Kendine güveni düşük olanlar daha çok etkileniyor.
  • Pek çok ailede zor doğum, ölü doğum hikâyeleri vardır. İnsan kendini ‘ya benim de başıma gelirse’ diye düşünmekten alamaz. İşte bu hikâyeleri dinleyenlerde de tokofobi görülme ihtimali artıyor.

Doğumda Korkulan Şey Ne?

Doğumdan korkmak en çok doğum sırasında acı ve ağrı hissetmekten korkmak olarak nitelendiriliyor. Ardından bebeğin hasta ya da ölü doğması, vajende yırtılma olması, doğumdan sağ çıkamamak, doğum sırasında kontrolü kaybetme hissi geliyor. Yine en çok telaffuz edilen şeylerden biri de  ‘nedenini bilmiyorum ama korkuyorum’ cümlesidir.

Tokofobi Nelere Mal Oluyor?

Bazen doğum korkusu o kadar fazla olur ki kişinin hamile kalmasına bile engel olabiliyor. Hamilelikte anksiyete ve depresyonla karşılıklı ilişkili olduğu gösterilmiş. Hamilelikte depresyonu olanlarda tokofobi, tokofobisi olan hamilelerde ise lohusalık depresyonu daha fazla görülüyor. Tokofobisi olan gebelerin doğumu olmayanlardan daha uzun sürüyor. Ayrıca doğum korkusu olan anneler daha çok sezeryan doğumu tercih ediyorlar.

Doğum Korkusunu Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Korkulan şeyin en çok ağrı olduğunu söylemiştik. Ağrı o kadar öznel bir his ki insanın daha önceki deneyimlerinden, duyduklarından, kişilik yapısından, hatta kültürden bile çok etkileniyor. Doğum ve ağrı hakkındaki korkularınızı eşinizle konuşun. Konuşun ki sizi anlasın, size empati yapabilsin, destek olabilsin.

Korkulan şeyler arasında kontrol kaybı ve neden korktuğunu bilmemenin de önemli olduğunu söylemiştik. O halde neden korktuğunuzu öğrenmeye çalışın. Gebelik takibinizi yapan doktorunuza doğum eylemi, o sırada neler hissedeceğinizi sormak, planlamak, doğum ağrısını azaltacak yöntemler (ilaçlar, yatış pozisyonu, doğru nefes alma ve ıkınma yöntemleri) konusunda bilgilenmek bu kontrol kaybı hissini azaltacaktır. 

Son olarak şu düşüncenin işe yaradığını unutmayın: “Şu anda korkan ‘siz’ le doğum yapan siz aynı siz olmayacaksınız. Biyolojik olarak da, hormonal olarak da, psikolojik olarak da farklı bir kişi olacaksınız.”

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.