Ebeveynlik Dünyasına Hoş Geldiniz! - Noema Aile Güncel Yazılar

Ebeveynlik Dünyasına Hoş Geldiniz!

Yeni doğan bebekler keyifli ama aynı zamanda yorucudur.

  • Yeni doğan bebekler, bir seferde sadece birkaç saat uyuyabilirler
  • Yeni doğan bebeklerin duyma, görme, koklama ve hissetme yetenekleri her geçen gün daha da gelişir
  • Ebeveynler, ağlayan bebeklerini, tıpkı anne karnındaki gibi sıcak, yakın ve rahat hissettirerek onların sakinleşmelerine yardımcı olabilirler
  • Bebeklerinin ağladığını görmek tüm ebeveynleri üzebileceği için, ebeveynlerin ne zaman ve nasıl yardım istemek gerektiğini bilmeleri önemlidir
  • Aynı zamanda ailenizle ve arkadaşlarınızla bebek bakımının zevkini ve işlerini paylaşabilirsiniz!

Bebeğiniz sonunda kucağınızda. Tebrikler!

Bebeğin Uykusu ve Annenin Dinlenmesi

Bir bebek doğurmak fiziksel olarak da yorucu bir süreçtir. Anneler iyi gözükseler bile yorgun olabilir ve dinlenmeye ihtiyaç duyar. Yeni doğan bebekler, genellikle günde 16-17 saat uyurlar. Ancak, tek seferde olan uykuları sadece birkaç saat sürer.

  • Birçok bebek gün boyunca 2-4 saatte bir uyanır
  • Yeni annelerin, güç ve enerjilerini geri kazanabilmeleri için zamana ve doğumdan sonra bol bol dinlemeye ihtiyaçları vardır
  • Anneler de bebekleri ile aynı zamanda uyuyabilirler
  • Yeni baba, annenin iyileşme sürecinde ona destek olacağı için, aileye katılan bu yeni kişiyi tanımanın keyfini çıkarabilir

Babalar İçin Bilgiler

Bu Sizin İçin Yeni Bir Hayat!

Yeni rolünüz olan babalık, size hayatınızda büyük değişiklikler getirecektir! Baba olmanın getirdiği fiziksel, duygusal ve finansal gereklilikler sizde strese neden olabilir. Ayrıca, ilk haftalarda dikkatin çoğu bebeğin ve annenin üzerinde olacağı için kendinizi biraz dışlanmış hissedebilirsiniz. Bu duyguları azaltabilmek için bebeğinizle daha aktif olarak ilgilenebilirsiniz. Baba olmanın keyfini çıkarmak, bebeğin annesiyle ilişkisini güçlendirmek ve bebeğin sağlığına katkıda bulunabilmek için:

  • Bebeğinizin günlük bakımına yardımcı olun
  • Bebeğinize sık sık dokunun ve onunla olabildiğince konuşmaya çalışın
  • Bebeğinizle eşiniz olmadan da zaman geçirin
  • Annenin yorgun ve yeni doğan bebeğe odaklı geçireceği bu dönemde, daha büyük çocuklarınız varsa onların ihtiyaçlarına zaman ayırın

Bebeğiniz Çok Ağlıyorsa

Bebeğiniz ilk ağladığı zaman bu durumdan keyif bile alabilirsiniz. Ancak bir süre sonra, ağlamalar arttığı zaman durum sinir bozucu ve stresli bir hale dönüşebilir. Bazen bebeklerin neden ağladığını da bilemezsiniz! Peki o zaman ne yapabilirsiniz? Bebeğinizin anne karnındayken nasıl olduğunu düşünün ve ona, buna benzer bir deneyim yaratmaya çalışın.

  • Rahmin sıcaklığına benzer olabilmesi için, bebeğinizi sakince omzunuza veya göğsünüze yakın tutun.
  • Rahmin içinde duyduğu sesler onun için çok rahatlatıcıydı, bu yüzden ona sessizce şarkı söyleyin ve onunla rahatlatıcı bir şekilde konuşun.
  • Doğumdan önce bebeğiniz sessizce yüzmeye alışmıştı, bu yüzden onu hafifçe sallayın veya sessiz bir yürüyüşe çıkarın.
  • Bebeğinizin sık sık gazını çıkarmaya çalışın.

Bazı zamanlar bebeğiniz, tam olarak uyuyana kadar veya sessizleşip uyanık hale gelene kadar ağlamaya devam edebilir. Bebeğinizin ağladığı durumlarda, onu rahatlanmanın onun şımarmasına neden olmayacağını bilin. Aslında çoğu bebek, birinin onları sakinleştireceğini bildikçe kendilerini sakinleştirmeyi öğrenir.

Bebekler bazen, ebeveynler her şeyi denedikten sonra bile yaygara koparmaya devam ederler. Bunun nedeni, şimdilik kaldırabilecekleri tüm heyecanı yaşamış olmalarıdır. Bu zamanlar, bebeğinizi sessizce sallayıp beşik gibi güvenli bir yere koymanın ve bebeğiniz sakinleşene kadar beklemenin en uygun zamanlarıdır. Bu gibi zamanlarda kendinize kısa bir zaman ayırın ve sevdiğiniz bir etkinliği yaparak kendinizi motive etmeye ve enerjinizi toplamaya çalışın.

Bebeklerinin Ağlaması Ebeveynleri Üzüyor

Bebekleri ağladığında tüm ebeveynler üzülürler. Ancak, bu ağlamalar esnasında sabırlı olmanız gerekir çünkü bebeğiniz üzgün veya gergin olduğunuzu hissedebilir.

Bebeğinizi sakinleştirmek için tüm gerekli yolları denedikten sonra, bebeğinizin kısa bir süre ağlamasına izin verebilirsiniz. Sakinleşmesi için onu sırtüstü bir şekilde beşiğine yerleştirmenizde hiçbir sakınca yoktur. Bazen bebeğinizin ağlamasına ve sizin sakinleşmek için kendinize zaman tanımanıza izin vermek gerekebilir. O zamanlarda bir fincan çay içmek, müzik dinlemek, bir arkadaşınızı veya eşinizi aramak, okumak veya meditasyon yapmak gibi sizi rahatlatacağınızı bildiğiniz ve keyif aldığınız bir aktivite yapabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yanınızda biri varsa, çocuğunuzun bakımını bir süreliğine devralmasını rica edebilirsiniz. Yaşadığınız bu stres duygularının normal ve geçici olduğunu unutmayın.

Eğer bebeğinizin ağlaması, iki ebeveyne de çok geliyorsa bu konuda yardım isteyebilirsiniz. Ebeveynliğin stresini yönetmenin bazen zorlayıcı olabileceğini bilin. Bu konuda tecrübeli bir yakınınıza veya bir çocuk doktoruna danışmak sizin için yararlı olacaktır. Aynı zamanda, siz de psikolojik destek almayı değerlendirebilirsiniz.

Anneler İçin Bilgiler

Ebeveyn olmak hayatınıza hayal edebileceğinizden de büyük değişiklikler getirecek.

Çoğu Zaman Yorgun Hissedebilirsiniz

Vücudunuz, hamilelik ve doğumdan sonra bir iyileşme sürecine girer. Bazen, ilk ayı atlatıp atlatamayacağınızdan endişelenebilirsiniz. Bu yaygın bir durumdur ve tamamen normaldir. Bu süreçte, ailenizin veya arkadaşlarınızın yemek, alışveriş, temizlik ve başka çocuklarınız varsa onların bakımı gibi konularda size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Aynı zamanda, ziyaretçilerinizi eğlendirmeniz ve iyi ağırlamanız gerektiğini düşünmenize gerek yoktur. Bunu yapabilmek istiyorsanız da mutlaka iyi bir uykuya ve dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Ruh Halinizde Ani Değişimler Olabilir

Vücudunuz uyum sağlamaya başladığında, ruh halinizde zirvelerden en diplere düşüşler yaşayabilirsiniz. Bu doğumdan sonraki ilk haftalarda yaygın olarak görülür. Bu süreçte kendinizi mutsuz veya bunalmış hissettiğiniz zaman çevrenizden destek almanız sizin için en iyisi olacaktır.

Duygularınızın ailenizden, arkadaşlarınızdan ve doktorlarınızdan ilgi ve desteği hak ettiğini unutmayın! Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka yardım istemelisiniz. Duygusal ve fiziksel sağlığınıza dikkat etmenizin de bebeğiniz için bir o kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu konularda partnerinizle yapacağınız paylaşımlar ve birbirinizi desteklemeniz ikiniz için de iyi gelecektir.

Kendinizi Yalnız Hissedebilirsiniz

Aileniz ve bazı arkadaşlarınız ile bağlarınız güçlenirken, diğerleri ile zayıflayabilir. Bazı insanlar neler yaşadığınızı anlarken bazıları anlamayacaktır. Bebeğiniz dikkatinize, zamanınıza ve enerjinizin çoğuna ihtiyaç duyacak ve bunları sizden talep edecektir. Evdeki işleriniz dışında da çalışan bir anneyseniz, bu süreçte arkadaşlarınızı daha az görebiliyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşmayı ihmal etmeyin veya yakınınızda yaşayan başka yeni anneler ile arkadaşlık kurun.

 

Kaynak:

American Academy of Pedistrics: HealthyChildren: Welcome to The World of Parenting https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Welcome-To-The-World-of-Parenting.aspx

Brigham and Women’s Hospital: AGuide for New Parents https://www.brighamandwomens.org/assets/BWH/obgyn/pdfs/guide-for-new-parents.pdf

Raising Children Network: New dads: 10 Tips for Making a Great Start to Fatherhood: https://raisingchildren.net.au/grown-ups/fathers/early-days/new-dads-10-tips

Mayo Clinic: Infant snd Toddler Health: Crying baby? How to keep your cool https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/crying-baby/art-20046995

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Anne Baba Olmak

Anne Baba Olmak

Yeterince iyi anne baba olmak, süreçte edinilen tecrübeler, annelik içgüdüsü ve babalık becerileri ile birleşerek gerçekleşir. Ebeveyn olmak uzun soluklu bir iştir.

Bebeğinize Ebeveynlik Yapmak

Bebeğinize Ebeveynlik Yapmak

Her yeni ebeveyn için ebeveynlik denen şey oldukça endişe vericidir. Çocuk yetiştirmede yardımcı olabilecek öneriler sunulmuştur.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.