Ebeveynler ve Bakım Verenler İçin İlk Yardım Kılavuzu - Noema Aile Güncel Yazılar

Ebeveynler ve Bakım Verenler İçin İlk Yardım Kılavuzu

Ebeveyn olmak, pek çok aksilikle ve hastalıkla uğraşmayı da kapsamaktadır. Bu yüzden, tüm ebeveynlerin çocuklarının başına gelebilecek acil durumlarda ilk yardım için ne yapabileceklerini bilmeleri önemlidir.

Genel Bilgilendirmeler

  • Bulunduğunuz alanın siz ve çocuğunuz için güvenli olduğundan emin olun.
  • Nasıl yardım alacağınızı bilin.
  • Herhangi bir müdahale yapılması gerekiyor ise mümkün olduğunca kişisel koruyucu ekipman (örneğin eldiven) kullanmaya özen gösterin.
  • Hava yolu açılması veya CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) uygulanması gerekiyor ise çocuğu uygun şekilde konumlandırın.
  • Boyun veya sırt yaralanması olabilecek bir çocuğu (düşme, motorlu taşıt çarpması veya çocuğun boyun veya sırtının ağrıdığını söylediği bir durumda) tehlikede olmadığı sürece hareket ettirmeyin.
  • Sağlık sorunları ve geçmişi hakkında size bilgi verebilecek sağlık kartı gibi herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin.

Sokmalar, Isırmalar ve Alerjiler

Böcek Sokmaları:

Eğer sokulan yerde böceğin iğnesi kalmışsa, kredi kartının kenarı gibi sert bir nesne yardımı ile kazıma hareketi yaparak iğnenin deriden mümkün olan en kısa sürede çıkmasını sağlayın. Yarayı temizlemek için sabun ve su yardımı ile bölgeyi iyice yıkayın. Ağrıyı hafifletebilmek için sokulan yerin üzerine soğuk buz kompresi uygulayın. Çocuk eğer nefes almakta güçlük çekiyor ise, bayılma, dudak, yüz veya boğazın şişmesi gibi bir durum var ise veya tüm vücutta ürtiker oluşumu gözlemler iseniz acilen 112’yi arayın ve yardım alın. Küçük bir bölgede oluşan kurdeşen, mide bulantısı veya kusma durumlarında da çocuk doktorunuza ulaşarak destek alın. Örümcek ısırıkları olduğunda çocuk doktorunuz ile veya Ulusal Zehir Danışma Merkezi 114 ile irtibata geçebilirsiniz. Isırığınız sıcak, kızarık, şişik ve ağrılı hale gelir ise mutlaka çocuk doktorlarınıza ısırığınızı kontrol ettirin.

Hayvan veya İnsan Isırıkları:

Yarayı su ve sabun ile iyice yıkayın. Çocuk doktorunuzu arayın ve çocuğunuzun tetanos, kuduz aşısına veya antibiyotik kullanımına ihtiyacı olup olmadığından emin olun. Isırığın kaynağını bilmiyorsanız veya çocuğunuz başıboş veya vahşi bir hayvan tarafından ısırıldıysa bir uzmandan destek alın veya çocuğunuzu en yakın hastaneye götürün.

Keneler:

Kenenin başını mümkün olduğunca yakın tutmak için cımbız veya parmaklarınızı kullanın ve keneyi takılı olduğu yerden hızlı bir şekilde çekin. Isırılan yerde kızarıklık veya ateş gibi semptomlar gelişir ise de çocuk doktorunuzu arayın.

Yılan Isırıkları:

Yılanın türünden emin değilseniz veya yılanın zehirli olacağından endişe ediyorsanız çocuğunuzu en kısa zamanda acil servise götürün. Buz kompres uygulaması yapmayın. Yaralı bölgeyi gevşek bir şekilde atelleyerek kalp seviyesi ve biraz altında kalacak şekilde çocuğunuzu dinlendirin. Yılanın cinsi yapılacak olan tedavinin şekline karar verilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yapabiliyor iseniz yılanın cinsini öğrenmeye çalışın. Fotoğraf veya videosunu mutlaka çekmeye çalışın. Yılanı teşhis edemiyor iseniz (güvenli bir şekilde taşıyabiliyor iseniz taşıyarak veya öldürerek) mutlaka bir şekilde yanınıza alın.

Alerji:

Vücutta şişme veya kızarma, nefes alma zorlukları, kaşıntı veya solgunluk hali şiddetli alerji belirtileri olarak tanımlanabilir. Böyle bir durumda acilen 112’yi arayarak durum bildirimi yapılmalı ve yardım çağırılmalıdır. Bazı kişilerin böyle zamanlarda kullanması gereken acil durum ilaçları olabilir. Böyle bir durum var ise ilaca erişim olup olmadığını, var ise de ilacın ne şekilde verilmesi gerektiğini çocuk doktorunuza danışarak öğrenin ve gerekli uygulamayı yapın. Çocuğunuzun alerjisi olan şeylerden kaçınmasına yardımcı olun ve gerekli ilaçları her zaman yanınızda bulundurmaya özen gösterin.

Ateş                                           

Çocuklarda görülen ateş genelde enfeksiyon kaynaklıdır. Bunun yanı sıra kimyasallar, ilaçlar, çok sıcak bir ortam veya aşırı aktivite de ateşe neden olabilir. Çocuğunuzun ateşinin olup olmadığını anlamak için mutlaka çalışır durumda bir ateş ölçer ile ateşini ölçmelisiniz. Çoğu doktor 38 derece ve üstünü ateş olarak kabul etmektedir. Ancak çocuğun sıcaklığının ne kadar yüksek olduğundan çok nasıl göründüğü ve davrandığı önemlidir. Çocuğun ateşi yüksekse ve aşağıdaki semptomlardan bir veya birkaçını gösteriyorsa mutlaka çocuk doktorunuzla iletişime geçin:

  • Alışılmadık şekilde uykulu, telaşlı veya çok hasta görünüyor ise
  • Boyun tutulması, şiddetli baş, boğaz, kulak ağrısı, açıklanamayan döküntü, tekrarlayan kusma, ishal veya nefes almakta zorluk çekme gibi semptomlar eşlik ediyor ise
  • Bağışıklığının baskılanmasına neden olan başka bir hastalığı daha var ise
  • Şu sıralarda geçirmiyor olsa bile daha önce nöbet geçirdi ise
  • 3 aylıktan daha küçük ve ateşi 38 derecenin üzerinde ise
  • Aşırı ısınmış bir araba gibi yüksek ısılı bir ortamda uzun süreli bulundu ise
  • Ateşi birkaç günden daha uzun süre devam ederse

Çocuğu daha rahat ettirebilmek için üzerine ince ve hafif giysiler giydirin. İçmesi için oda sıcaklığında sıvılar vererek olabildiğince sakin ve dinlenme halinde kalmasına dikkat edin. Çocuk doktorunuz ateşi düşürmek için ilaç önerebilir. Fakat çocuğunuzun ateşini düşürmek için kesinlikle aspirin kullanmayın. Çünkü aspirinin karaciğer ve beyni etkileyen Reye sendromu ile bağlantısı olduğu artık kesinleşmiştir, bu nedenle de kullanımı risklidir.

Cilt Yaralanmaları

Çocuğunuzun tetanos aşısının güncel olduğundan emin olun. Herhangi bir açık yara nedeni ile çocuğunuz halihazırda aşılanmış olsa bile tetanos takviyesine ihtiyaç duyabilir. O nedenle çocuğunuzun açık yarası var ise doktorunuza tetanos aşısına gerek olup olmadığını mutlaka sorun.

Çarpmalar ve Morluklar

İlk olarak üzerine soğuk kompres uygulayın. Çocukta çarpma sonrası bir yaralanma var ise, morluk oldukça büyük ise, şişlik var ise veya ağrı devam ediyor ise mutlaka çocuk doktorunuz ile haberleşin. Çocuk doktorunuz ağrının geçmesi için sizlere asetaminofen içerikli ilaçlar önerebilir.

Kesikler

Küçük kesikler olduğunda temizlenene kadar suyla durulamaya devam edin. Kanamayı durdurabilmek için temiz bir bez ile doğrudan baskı uygulayın ve 1-2 dakika boyunca da bastırmaya devam edin. Kesik derin değil ise antibiyotikli merhem kullanabilir ve ardından temiz bir bez ile yarayı kapatabilirsiniz. Büyük veya derin kesikler veya tamamen açık yaralar için ise çocuk doktorunuzu arayın veya acil yardım desteği isteyin. Kanamaların yoğun olduğu durumlarda vakit kaybetmeden 112’yi arayın. Yardım gelene kadar da temiz bir bez ile doğrudan baskı uygulamaya devam edin. Eğer kesik bir vücut parçası varsa kesilen parçayı kapalı bir plastik torbaya koyun ve torbayı buzlu su içeren bir kaba yerleştirin.

Sıyrıklar

Sıyrığın üzerindeki kir ve mikropların arınabilmesi için en az 5 dakika temiz akan musluk suyu ile durulayın. Deterjan veya alkol uygulaması yapmayın. Yaraya yapışmayacak bir antibiyotikli merhem ve onun üzerine de bandaj uygulaması yapın.

Kıymıklar

Kıymıkları fark ettiğiniz anda çıkarmak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur ve kıymığın çıkarılmasını kolaylaştırır. Küçük kıymıkları cımbız ile çıkartmayı veya iğne yardımı ile deriden kazımayı deneyebilirsiniz. Kıymığı çıkarttıktan sonra temizlenene kadar sabun ve su ile yıkayın. Kıymığı tamamen çıkartamıyorsanız çocuk doktorunuz ile iletişime geçin.

Delinme Yaralanmaları

Bir yaranın içerisinden bıçak veya sopa gibi büyük nesneleri kesinlikle çıkartmaya çalışmayın ve böyle bir durumda derhal yardım çağırın. Bu tür nesneler mutlaka ama mutlaka bir doktor tarafından ve gerekir ise de hastane ortamında çıkartılmalıdır. Tüm delinme yaralanmalarında mutlaka çocuk doktorunuzu arayın. Tetanos aşısı ihtiyacı olup olmadığını da mutlaka doktorunuza danışın.

Kanamalar

Gazlı bir bez ile kanayan bölgeye 1-2 dakika boyunca basınç uygulayın. Kanama devam ediyor ise daha fazla gazlı bez ekleyin ve bir 5 dakika daha basınç uygulamasına devam edin. Ayrıca gazlı bezin üzerine elastik bir bandaj da sarabilir ve basınç uygulamanıza bu şekilde de devam edebilirsiniz. Bu uygulamalara rağmen kanamanın devam ettiği durumlarda mutlaka 112’yi arayarak yardım talep edin.

Göz Yaralanmaları

Göze herhangi bir şey sıçrar ise ilk olarak 15 dakika boyunca su ile hafifçe yıkayın. Göz çevresine dokunmadan ellerinizi iyice yıkadığınıza emin olun. Daha fazla danışmanlık alabilmek için Ulusal Zehir Danışma Hattı 114 veya çocuk doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz. Gözde herhangi bir yara veya ağrı var ise mutlaka en yakın zamanda göz doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir. Yaralı bir göze kesinlikle dokunmayın veya ovalamayın. Üzerine herhangi bir ilaç da uygulamayın. Göze takılmış olan herhangi bir obje var ise onu da çıkartmaya çalışmayın. Gerekli tıbbi destek alana kadar kâğıt bardak veya herhangi bir göz koruyucu ile gözü kapatın ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Kırıklar ve Burkulmalar

Yaralanan bölgede ağrı, şişme veya deformasyon var ise veya hareket ettirmek ağrıya neden oluyor ise önce havlu veya yumuşak bir bez ile bölgeyi sarın. Sonra da kol veya bacağı sabit tutabilmek için karton veya başka bir sert malzeme ile atel uygulaması yapın. Kesinlikle düzleştirmeye çalışmayın. 20 dakikayı geçmeyecek şekilde ince bir beze sarılmış olarak buz veya soğuk su kompresi uygulayın. Sonrasında çocuk doktorunuzu arayabilir veya acil destek isteyebilirsiniz. Kırığın yakınında deride açık bir yara var ise veya kemiği görebiliyor iseniz bu bölgeyi temiz bir bandajla örtün, yukarıda anlatıldığı gibi atelleyin ve acil yardım talep edin. Yaralı kısmın altındaki ayak veya el soğuk ise veya rengi değişmiş ise (mavi veya soluk ise) hemen acil yardıma başvurun.

Yanıklar ve Haşlanmalar

Genel tedavi:

İlk olarak çocuğun sıcak su veya sıcak nesne ile temasını kesin ve yanma sürecini durdurun. Giysileri yanıyor ise önce alevleri söndürün. Cilde sıkıca yapışmadığı sürece söndürdükten sonra giysileri çıkartın. Ağrı durana kadar yanmış cilt üzerine soğuk su akıtın. Buz, tereyağı ilaç veya merhem kesinlikle sürmeyin.

Kabarcıklı Yanıklar:

Kabarcıkları kesinlikle patlatmayın. Çocuk doktorunuzu arayarak yanığı nasıl kapatacağınızı danışın. Yüz, el, ayak veya cinsel organlardaki yanıklar için mutlaka acil servise de başvurun.

Büyük veya Derin Yanıklar:

Acilen 112’yi arayın. Yanmayı durdurup soğuttuktan sonra yardım gelene kadar çocuğu temiz bir çarşaf üzerine battaniye ile örterek sıcak tutun.

Elektrik Yanıkları:

Elektrik gücünü derhal kapatın. Çocuk hala bir elektrik kaynağı ile temas halinde ise çocuğa çıplak elle asla dokunmayın. Çocuğu elektrik iletmeyen (tahta bir sopa) bir nesne ile güç kapatıldıktan sonra güç kaynağından uzaklaştırın. Tüm elektrik yanıklarının mutlaka ve mutlaka bir doktor tarafından görülmesi gerektiğini de unutmayın.

Burun Kanamaları

Çocuğu başı hafifçe öne eğik olacak şekilde oturtun. Her iki burun deliğine de 5 dakika boyunca başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkarak sabit ve sağlam bir basınç uygulayın. Çocuğunuza ağzından nefes almasını söyleyin. Burun kanamalarının çocuklarda sık görülen bir durum olduğunu, kışın ve havanın kuru olduğu zamanlarda sıkça görülebildiğini unutmayın. Ancak, kanamalar uzun sürüyor veya çok ağır seyrediyorsa derhal çocuk doktorunuz ile iletişime geçin veya acil yardım çağırın.

Diş

Bebek Dişleri:

Dişler eğilmiş veya kırılmış ise kanamayı kontrol altına alabilmek için temiz gazlı bez kompresi uygulayın ve çocuk diş hekiminize haber verin.

Kalıcı Dişler:

Eğer dişler zarar görmüş ise dişi kökünden değil üst kısmından tutmaya çalışın. Kirli ise ovalamadan veya köküne dokunmadan nazikçe durulayın. Herhangi bir temizleyici kullanmamaya özen gösterin. Temizlemek için soğuk su veya süt kullanın. Diş çıktı ise dişi süt, tuzlu su veya çocuğunuzun tükürüğünün içerisine koyun ve doktorunuza diş ile birlikte gidin. Diş kırılır ise de yine aynı şekilde kırılan parçaları sütün içinde saklayın. Kanama var ise durdurmak için diş yuvasına küçük bir pamuk veya gazlı bez koyun ve çocuğunuzun da onu ısırmasını isteyin. Kanama devam ediyor ise doğrudan acile başvurabilirsiniz.

Nöbetler

Çocuk hala nefes alıyor ise boğulmasını önleyebilmek için yan yatırın. 5 dakikadan fazla süren uzun süreli bir nöbet durumunda mutlaka 112’yi arayın ve yardım isteyin. Bu esnada çocuğun kendisini yaralayabilecek nesnelerden uzak olduğundan emin olun. Bu sırada çocuğun ağzına hiçbir şey koymayın. Varsa sıkı olan giysilerini de gevşetin. Çocuk mavileşmiş ise veya nefes alamıyor ise derhal suni solunum uygulamasına geçin.

Kafa Yaralanmaları

Ciddi baş, boyun veya sırt yaralanması olabilecek çocukları kesinlikle hareket ettirmeyin. Bu çocuğun daha da fazla zarar görmesine neden olabilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşadığınızda da mümkün olan en kısa sürede 112’yi arayın ve acil yardım talep edin.

  • Çocuk bilincini kaybetmiş ise
  • Çocuk nöbet geçirdi ise
  • Vücudunun herhangi bir yerini hareket ettiremiyor veya sakarlık yaşıyor ise
  • Kulaklardan veya burundan kan veya sıvı sızması var ise
  • Anormal konuşma veya normal dışı davranışlar sergiliyor ise

Kafa travması geçirmiş olan ve bunun yanında aşağıdaki semptomlardan herhangi birisini gösteren çocuklarda zaman kaybetmeden çocuk doktorunuz ile haberleşin.

  • Uyuşukluk
  • Uyandırmada zorluk
  • Uzun süreli baş ağrısı veya kusma

Eğer çocuk nefes almıyorsa, yardım beklerken suni teneffüs yapın.

Zehirlenmeler

Çocuğunuz zehirli herhangi bir şeyi yuttu veya zehre maruz kaldı ise zaman kaybetmeden Ulusal Zehir Danışma Hattı 114’ü arayın ve 112’yi de arayarak yardım talep edin.

Zehir Yutulması:

Gıda dışı yenilen herhangi bir madde potansiyel olarak bir zehirdir. Böyle bir durumda çocuğunuza ağızdan bir şey vermeyin veya kusturmaya çalışmayın. Derhal Ulusal Zehir Danışma Hattı’nı veya 112’yi arayın ve aradığınız zaman yutulan maddeye dair ilgili kişiye bilgilendirme yapın.

Gaz veya Duman Zehirlenmesi:

Çocuğu temiz havaya çıkartın ve 112’yi arayarak acil destek talebinde bulunun. Çocuk nefes almıyor ise suni teneffüse başlayın ve yardım gelene kadar da uygulamaya devam edin.

Cilt Üzerinden Zehre Maruz Kalma:

Asitler, pestisitler, kimyasallar, zehirli bitkiler veya potansiyel olarak zehir ihtiva edebilen herhangi bir madde çocuğunuzun cildi, saçı veya gözü ile temas eder ise öncelikle mümkünse lastik eldiven takarak var ise üzerinde kalan malzemeleri temizleyin. Kirlenmiş giysileri var ise onları direk çıkartın. Cildi, gözleri veya saçı bol miktarda su ile yıkayın. Kesinlikle ovalamayın. Başka bir müdahaleye geçmeden önce Ulusal Zehir Danışma Hattı veya doktorunuz ile mutlaka haberleşin. Eğer çocuğunuzda bilinç kaybı var ise, uyuklama başlıyor ise, kasılmalar var veya nefes almakta zorluk yaşıyor ise derhal 112’ye başvurun ve acil yardım talep edin. Hastaneye giderken de zehirli maddeyi güvenli bir şekilde mutlaka yanınızda getirin.

Bayılmalar

Bayılma, kan basıncındaki düşüş nedeniyle beyne yeterli kan gitmediği zaman meydana gelen geçici bir bilinç kaybıdır. Bayılma durumunda çocuğunuzun hava yolu ve solunumunu mutlaka kontrol edin. Gerekiyor ise 112’yi arayın ve yardım gelene kadar suni solunum ve kalp masajına başlayın. Kusma olur ise boğulmasını önleyebilmek için çocuğu bir tarafa doğru yan çevirin. Çocuğu sırt üstü yatırarak ayaklarını biraz yükseltin. Çocuğun hareket etmemesini sağlayın.

CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) yani kalp masajı uygulamasını güvenilir kaynaklardan mutlaka öğrenin.

Boğulmakta olan bir çocuk ile yalnız başınıza iseniz.

  • Yardım alabilmek için yüksek ses ile bağırın ve yardım isteyin.
  • Kurtarma çalışmalarına başlayın.
  • 112’yi arayarak acil yardım talep edin.

Boğulma durumlarında aşağıdaki semptomlardan herhangi birisini yaşıyor iseniz derhal ilk yardım adımlarına başlayın.

  • Eğer çocuk hiç nefes alamıyor ise (göğsü yukarı aşağı hareket etmiyor ise)
  • Çocuk öksüremiyor, konuşamıyor ve mavimsi gözüküyor ise
  • Çocuk bilinçsiz ve tepkisiz görünüyor ise

Aşağıdaki durumlardan herhangi birinde ise boğulma için ilk yardım uygulamasına geçmeyin.

  • Çocuk nefes alabiliyor, ağlayabiliyor veya konuşabiliyor ise
  • Çocuk öksürebiliyor veya tükürebiliyor ise (bu durumda çocuğun normal refleksleri hava yolunu temizlemeye çalışıyordur)

1 Yaşından Küçük Bebekler için

Bebek Boğuluyor İse:

Bebek boğuluyor, nefes alamıyor, öksüremiyor ve konuşamıyor ise birisinin derhal 112’yi aramasını sağlayın ve aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Oturur bir pozisyona geçerek bebeği önkolunuzda yüzü aşağı bakacak ve başı gövdesinden daha aşağıda olacak şekilde yerleştirin ve sırtının ortasına nazikçe ve sıkıca 5 kez vurun.
  • Eğer halen obje çıkmıyor ise bebeğinizi sırt üstü bir zemine yatırın parmaklarınızı dik bir şekilde kullanarak tüm göğüs kafesinin ortasına 5 defa bası uygulayın.
  • Eğer ağzındaki obje çıkmıyor ise aynı uygulamaya devam edin. Bebek tepkisiz hale gelir ise suni teneffüs ve kalp masajına geçin.

Bebeklerde Kalp Masajı

Bebekler tepkisiz, bilinçsiz olduklarında veya solunum durduğu zaman kullanılmalıdır.

  • Öncelikle çocuğu düz ve sert bir yüzeye yerleştirin.
  • Göğse bası uygulayabilmek için iki memenin arasındaki göğüs merkezini belirleyin. Bir elin orta ve yüzük parmağı göğüs merkezine yerleştirin. Göğüs kemiği yaklaşık 4 cm kadar aşağı inecek şekilde yaklaşık 30 tane bası uygulayın (hız dakikada yaklaşık 100 bası yapabilecek şekilde ayarlanmalıdır)
  • 30 kalp masajı tamamlandıktan sonra 2 tane solunum yaptırın.

Hava Yolunun Açılması

  • Bebeğin başını hafifçe yukarı itin ve çeneyi yukarı getirin.
  • Ağız içerisini kontrol ederek yabancı bir cisim var içe çıkartın.
  • Solunum devam etmiyor ise suni solunuma başlayın.
  • Derin bir nefes alın.
  • Bebeğin ağzını ve burnunu ağzınız ile kapatın.
  • Her biri 1 saniye sürecek şekilde 2 adet nefes verin (her nefes bebeğin göğsünün yükselmesini sağlamalıdır)
  • Kalp masajlarına devam edin.
  • 30 bası ve 2 nefes şeklinde döngüye devam edin.
  • 5 tur kalp masajı ve suni solunum döngüsünden sonra hala yardım gelmedi ise kendiniz 112’yi arayın ve destek alın.

1-8 Yaş Çocuklar için:

Boğulmalarda Heimlich Manevrası

Çocuk boğuluyor, nefes alamıyor, öksüremiyor ve konuşamıyor ise birisinin derhal 112’yi aramasını sağlayın ve aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Heimlich Manevrasını uygulayın.
  • Eller yumruk şeklinde sıkılmalı ve müdahale edilecek kişinin arkasına geçilmelidir. Boğazındaki nesnenin dışarı çıkabilmesi için çocuk hafifçe yere doğru eğdirilir.
  • Yumruk yapılan el göğüs kafesinin altına konulur ve diğer el de yumruğun üzerine konulur. Yapay bir öksürük oluşturabilmek için göğüs kafesinin altına bası uygulanır. Nesne dışarı atılana kadar Heimlich Manevra’sına devam edilir. Çocuk bilinçsiz veya tepkisiz hale gelir ise kalp masajı ve suni solunuma geçilir.
  • Çocuk sert bir zemin üzerine yatırılır.
  • Kalp basısı uygulayabilmek için göğüs kemiğinin (sternumun) alt kısmına bir elin topuğu yerleştirilir. Diğer el de üzerine konulur.
  • Dirsekler bükülmeden ve eller hareket ettirilmeden göğüs 5 cm kadar aşağı inecek şekilde 30 adet kalp basısı uygulanır (hız dakikada yaklaşık 100 bası yapabilecek şekilde ayarlanmalıdır)
  • Her basıdan sonra göğsün normal pozisyonuna dönmesine izin verilir.

Hava Yolunu Açma

  • Çocuğun başını hafifçe yukarı itin ve çeneyi yukarı getirin.
  • Ağız içerisini kontrol ederek yabancı bir cisim var içe çıkartın.
  • Solunum devam etmiyor ise suni solunuma başlayın.
  • Derin bir nefes alın.
  • Çocuğun burnunu sıkıca kapatın ve ağzınız ile de ağzını tamamen kapatın.
  • Her biri 1 saniye sürecek şekilde 2 adet nefes verin (her nefes çocuğun göğsünün yükselmesini sağlamalıdır)
  • Kalp masajlarına devam edin.
  • 30 bası ve 2 nefes şeklinde döngüye devam edin.
  • Yaklaşık 2 dakika geçmiş olmasına rağmen hala yardım gelmedi ise kendiniz 112’yi arayın ve destek alın.

Herhangi bir zamanda ağzındaki nesne çıkar ise ve çocuğunuz nefes almaya başlar ise suni nefesi durdurun ve 112’yi arayın.

Çocuk ve bebeklere ilk yardım uygulamaları ile ilgili güvenli ve onaylanmış bir kaynaktan eğitim alabilmek için mutlaka çocuk doktorunuz ile haberleşin.

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: First Aid Guide for Parents & Caregivers https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/First-Aid-Guide.aspx

Chilsren’s Hospital Los Angeles: First Aid 101 for Parents: https://www.chla.org/blog/rn-remedies/first-aid-101-parents

NEMOURS Children’s Health: KidsHealth: First Aid: Choking https://kidshealth.org/en/parents/choking-sheet.html

Mayo Clinic: Choking: First Aid: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.