Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonu - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonu

Ek besinlere geçişte birçok annenin korkulu rüyası, bebeklerin boğazına bir şey kaçması ya da boğulmasıdır. Bu korkular sebebi ile püreden bir türlü pütürlüye geçemeyen bebekler, yaşına geldiğinde bile katı yutamayan ve düzeltmesi hekimler açısından epey zahmetli yeme yutma bozukluklari, katı gıdaları öğürmeler, kusmalar, ağzında bekletmeler..İşte tüm bunlar zamanında püreden pütürlüye, sonrada parmak besinlerine geçememekten kaynaklanmaktadır.

Önlem Almak İçin Neler Yapılabilir?

  • Öncelikle bebeğin ayına uygun besin kıvamı iyi bilinmelidir
  • Yumuşak hazırlanmış püre veya pütürlü yiyecekler kolay kolay soluk borusuna yani boğaza kaçmaz. Ancak sert, damağıyla ezemeyeceği besinler 7-8 aylık bebeğin büyük parça ısırmasıyla sorun oluşturabilir.
  • 5 yaşı dolana kadar aspirasyon riski nedeniyle çocuklara kabuklu kabuksuz kuru yemişler direkt olarak verilmemelidir.
  • Aynı şekilde sakız, poşet, şişmemiş veya patlamış balon, küçük çıkabilen parçalı oyuncaklar küçük çocuklarda aspirasyon riski taşır.

Bebek Besinleri Yutamadığında ya da Bebeğin Boğazına Bir Şey Kaçtığında Neler Yapılmalıdır?

  • Öncelikle sakin olun. Panik yaparsanız hersey daha da kötüleşir.
  • Bebeğe bir bakın, biraz kızarmış ama kendi kendine öksürebiliyorsa ona dokunmayın. Öksürük refleksi o işi halleder, yeterki sakin olun
  • Bebek öksüremiyor, nefes alamıyor, kızarmaya hatta morarmaya başlıyorsa öncelikle ağzındaki cismi görüp göremediğinize bakın.
  • Eğer cismi görüyorsanız işaret parmağınızı C şeklinde kanca gibi yapıp cismi alın.
  • Eğer boğazı tıkayan cismi göremiyorsanız, hızlıca bebeğin baş kısmı aşağıda ayakları size bakacak şekilde dizinize yatırın. Sol elinizle çenesini ve boynunu kavrayın ve sırtına eğimli bir şekilde tüm gücünüzle vurun.
  • Daha büyük çocuklarda ise ayakta dururken çocuğun arkasına geçmelisiniz. Bir elinizi yumruk yapıp diğer avcunuzla kavrayacaksınız ve çocuğunuzun karnına sert bir şekilde bastıracaksınız. Burada amaç karın içi basıncı artırarak diyafram dediğimiz göğüs kafesi ile karın içini ayıran bölmeyi iterek akciğerlerden hava çıkışı sağlamaktır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.

8 -12 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

8 -12 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

Bebeğinizin yabancıların yanında endişe duyması, ulaşacağı ilk duygusal gelişim aşamalarından biridir. Bu durum ayrılık kaygısı olarak kendisini gösterir. Bebeğin kimlik duygusu geliştikçe algısı da değişecektir.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.