Bebeğinize Ebeveynlik Yapmak - Noema Aile Güncel Yazılar

Bebeğinize Ebeveynlik Yapmak

Tüm bebekler:

  • Çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye bayılırlar. Bu yüzden, evinizin güvenli bir halde olduğuna emin olmalısınız.
  • Ebeveynlerinden farklıdır ve kendi kişilikleri vardır.
  • Ebeveynlere yeni ve stresli sorumluluklar getirirler. Bu yüzden, ebeveynler yardıma ihtiyaç duyabilir.
  • Eşsiz yeteneklerine uygun rutinlere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden, ebeveynlerin genellikle programlarını bebeklerine göre ayarlamaları gerekir.

Bebeğiniz şu anda, gülümsüyor ve mırıldanıyor olabilir. Yakın bir zamanda ise, daha hareketli olmaya başlayacaktır. Bunlar, bebeğinizin kişilik gelişiminin ve yaşam boyu olan öğrenme sürecinin başlangıcının işaretleridir.

Bebekler de Konuşur

Bebekler gevezelik ettikleri zaman, karşılık verilmesinden hoşlanırlar. Siz de bebeğinizle konuşurken, anın keyfini çıkarmaya bakın!

  • Değişik sesler çıkarın.
  • Yumuşak tonlarda konuşun.
  • Ce-ee oynayın.
  • Şarkılar söyleyin.
  • Basit resimli kitaplar gösterin ve onlar hakkında konuşun.
  • Bebeğinizin gözlerinin içine bakın ve gülümseyin.

Bebeğiniz bu şekilde konuşmayı öğrenecektir.

Bebekler Keşfetmeyi Sever

Bebeğinizin ulaşabileceği her şeye, özellikle parlak, renkli ve ses çıkaran oyuncaklara ilgi duymaya başladığını fark edebilirsiniz. Bebekler bu yaşlarda, genellikle ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürürler.

Bebekler 3 veya 4 aylıkken, ağızlarına koydukları her şeyi çiğneme çalışırlar. Bu sayede, etraflarındaki dünyayı keşfederler. Bebeğinize bu yaşlarında, ağızına sığacak küçüklükte veya o küçüklükte parçalara ayrılabilen oyuncaklar vermediğinize emin olun. Bunlar, boğulmalara sebebiyet verebilir.

Çocuğunuzun keşfetmesine yardımcı olabilmek için onlara farklı renklerde, dokularda veya seslerde nesneler gösterin. Aynı zamanda onlara nesnelerin yerine farklı resimler de gösterebilirsiniz.

Bebeklerin Kendi Kişilikleri Vardır

Çok küçük bebekler bile, kendilerine özgü bir şekilde hareket ederler. Bazıları gürültülü ve aktifken, bazıları sessiz ve pasiftir. Bazıları rahat, diğerleri ise daha gergin olabilir. Bir ebeveyn olarak, bebeğinizin benzersiz bir kişiliği olduğunu unutmayın ve bu kişilik özelliklerini keşfetmeye çalışın.

Bebeğinize bakarken de bu kişiliğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Bebeğiniz huysuzsa ve sakinleşmekte zorlanıyorsa çok fazla uyarandan kaçının.
  • Bebeğiniz rutinlerdeki değişikliklere karşı hassassa, günlerinizin çok yoğun olmamasına ve değişiklikler içermemesine dikkat edin. Bebeğinizin kişiliği sizinkinden farklıysa, bebeğinizi rahat ve mutlu eden şeylerin size uygun olmayabileceğini unutmayın.

Bağımsızlık Başlıyor

Bebekler büyüdükçe,

  • Yuvarlanmaya başlarlar.
  • Oyuncaklara, kaşıklara ve diğer objelere uzanırlar.
  • Oturabilmek isterler.

Bu adımlar bağımsızlığın ilk adımlarıdır. Ancak, bebekler neyin onları tehlikeye atacağını bilemezler. Bu yüzden, bebeğinizi beşik veya oyun parkı gibi güvenli bir yerde tutmak, düşmeleri, yanıkları, zehirlenmeleri, boğulmaları ve diğer yaralanmaları önleyecektir. Bebeğinizi güvende tutmak için evinizi tehlikelere göre düzenlemeniz gereklidir.

Bebeklerde Yaygın Görülen Bazı Problemler

Çoğu bebek, ebeveynler için çok zorlayıcı olabilecek bazı dönemlerden geçecektir. Ancak bu sorunların çoğu aşılabilecek zorluklardır. Bu zorluklar aşağıda listelenmiştir,

  • Kalın bağırsak ağrısı. Bu genelde sizden kaynaklı bir durum değildir ve yaklaşık olarak 4-5 aylıkken geçer.
  • Uyku problemleri. Bazı bebekler uykuya dalmada veya gece sık sık uyanmada sorun yaşarlar.
  • Ebeveynlerine bağlanırlar. Bebekler bazı insanları (yakın arkadaşları veya büyükanne ve büyükbabayı) çok sık görmediklerinde onlardan korkmaya başlayabilirler.

Bu sorunlar, ortadan kalkacak olsa da problem esnasında can sıkıcı olabilir. Bu problemlerin varlığında, sizin ve bebeğinizin işine yarayabilecek fikirler hakkında çocuk doktorunuzla konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun herhangi bir hastalık belirtisinde her zaman bir doktordan yardım istemeniz gerektiğini unutmayın.

Bebekler Mutlu Ailelerde Gelişir

Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de etraflarında mutlu ve sağlıklı bireyler olduğu zaman daha iyi hissederler. Aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarına en önemli rol model olduklarını unutmamak ve hayatınızı çocuğunuza aşılamak istediğiniz yönde değiştirmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Ebeveynlerin yeni bir aile üyesi ile birlikte mutlu bir ortam sağlayabilmesinin en önemli yolu birbirine destek olmalarıdır. Etrafınızda ortak ilgi alanlarına sahip ebeveynleri, buluşup tanışabileceğiniz ebeveyn/bebek gruplarını, kuruluşları arayabilirsiniz. Ailenizde işler yolunda gitmiyorsa, etrafınızdaki grupları bulmakta zorlanıyorsanız veya bebeğiniz için endişeleniyorsanız çocuk doktorunuza danışabilirsiniz. Unutmayın ki ebeveynlik endişelerinizde yalnız değilsiniz!

Yeni Rutinlere Başlamak

Artık bebeğinizin kalıplarını öğrenmeye başladığınıza göre, ailenizin rutinleri de bu yönde değişiklik gösterebilir. İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Kendinize iyi bakmak önemlidir

Bebekler genellikle çok sevimlidirler. Ancak, çoğu ebeveynin, bebekleriyle ilgili hayal kırıklığı yaşadığı ve hatta öfke duyduğu anları olur. Bu şekilde hissetmek yaygın bir durumdur ve normaldir. Önemli olan, bu duygularla nasıl baş ettiğinizdir. Bu gibi durumlarda, bebeğinizi beşik gibi güvenli bir yere koyun ve bir fincan çay içmek, müzik dinlemek, bir arkadaşınızı veya eşinizi aramak, kitap okumak veya meditasyon yapmak gibi kendinizi rahatlatacak ve sakinleştirecek bir şeyler yapın. Bu sürecin sizin için farklı ve zorlayıcı olabileceğini bilin ve bu konuda psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

  • Ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşın veya diğer ebeveynlerle yeni arkadaşlıklar kurun

Çocuk yetiştirme deneyimini paylaşabileceğiniz bir yakınınızın olması, hayatınızda büyük bir farklılık yaratır. Tüm zamanınız evde bebeğinize bakmakla geçiyorsa, arada bir onu güvendiğiniz birine bırakmayı düşünebilirsiniz. Özellikle büyükanne ve büyükbabalar torunlarına bakmak konusunda oldukça istekli olurlar. Böylelikle siz de çocuğunuzdan uzak olduğunuz bu zamanı, kendinize bakmak veya eşinizle birlikte olmak için kullanabilirsiniz. Bebekler keyiflidir ancak tüm ebeveynlerin bir mola vermeye ihtiyaçları vardır!

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: Parenting Your Infant https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Parenting-Your-Infant.aspx

UNICEF: Parenting Tips fort he First Two Years of Life https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-tips#1-6-months

NEMOURS Children’s Health: A Guide for First-Parents https://kidshealth.org/en/parents/guide-parents.html

Australian Childhood Foundation: Bring Up Great Kids: Strong, Happy Families http://bringingupgreatkids.org/en/experiences/strong-happy-families

Narayana Health: Infants Common Health Problems and Solutions https://www.narayanahealth.org/blog/infants-common-health-problems-and-solutions/

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Anne Baba Olmak

Anne Baba Olmak

Yeterince iyi anne baba olmak, süreçte edinilen tecrübeler, annelik içgüdüsü ve babalık becerileri ile birleşerek gerçekleşir. Ebeveyn olmak uzun soluklu bir iştir.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.