4-7 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim - Noema Aile Güncel Yazılar

4-7 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

Sosyal ve duygusal gelişim, diğer insanlarla etkileşim kurmayı ve kendi duygularınızı anlamayı ve kontrol etmeyi öğrenmeyi içerir. Bebekler, doğumdan itibaren çevrelerindeki insanlarla iletişim kurmaya başlasalar da paylaşmayı ve insanlarla etkileşim kurmayı öğrenme süreci uzun yıllar alır. Çocuklar, sosyal-duygusal becerilerini geliştirmeye genç yetişkinliklerine kadar devam ederler.

Bebeğiniz dördüncü ayından yedinci ayına geldiğinde kişiliğinde büyük değişiklikler olabilir. Muhtemelen bebeğinizin doğumdan itibaren büyük değişiklikler gösterdiğini düşündüğünüz halde 4-7 aylıkken bu değişimlerin aynı hızla devam etmesine şaşıracaksınız. Bu dönemin başında bebeğiniz, nispeten daha pasif ve sadece yemek, uyku ve sevgi ihtiyacını karşılamakla meşgul görünebilir. Belli bir zaman sonra oturmayı, ellerini kullanmayı ve hareket etmeyi öğrendikçe muhtemelen giderek daha aktif ve dışardaki dünyaya karşı daha dikkatli olacaktır. Gördüğü her şeye uzanıp dokunmaya çalışacak ve kendi başına başaramadığı zamanlarda da bağırarak, vurarak veya yakınındaki nesneleri düşürerek yardımınızı isteyecektir. Ona yardıma geldiğinizde ise muhtemelen ne yaptığını unutacak ve gülümseyerek, gevezelik ederek, sizi taklit ederek size konsantre olacaktır. Bebeğinizin en ilgi çekici oyuncaktan bile çabucak sıkılırken sizin dikkatinizden asla sıkılmayacağını unutmayın!

Bebeğinizin kişiliğinin en ince yönleri, mizacı ve yapısal karakteriyle belirlenir. Gürültülü mü yoksa sakin mi? Rahat mı yoksa duygusal mı? İnatçı mı yoksa uyumlu mu? Bu karakter yani mizaç özellikleri, büyük ölçüde doğuştan gelen özelliklerdir. Bebeklerin fiziksel özellikleri nasıl farklıysa mizaçları da birbirinden farklıdır. Eşsiz karakter özellikleri arasında aktivite düzeyleri, kararlılıkları ve çevrelerindeki dünyaya uyum sağlamaları bulunur. Bu gibi özellikler, bu aylarda git gide daha belirgin hale gelir. Bebeğinizin tüm kişisel özellikleri her zaman eğlenceli olmayabilir ve sizin için zorlayıcı olabilir. Zamanla onun kişiliğine uyum sağlamak ikiniz için de en iyisi olacaktır. Aynı zamanda, bebeğinizin mizacının sabit olduğunun ve sizi doğrudan etkileyeceğinin farkında olup onu en iyi şekilde anlamak için çaba göstermeniz önemlidir.

Çocuğunuzun davranış şekilleri, sizin de nasıl bir ebeveyn olduğunuz hakkındaki hislerinizi etkiler. Aynı zamanda sizin de nasıl bir ebeveyn olduğunuz, çocuğunuzun hislerini etkileyecektir. Örneğin, sizi sürekli telaşlı gören bir bebek de muhtemelen telaşlı hissedecektir. Bu yüzden özellikle bebeğinizle geçirdiğiniz vakitlerde kendi duygularınıza ve davranışlarınıza dikkat ettiğinizden emin olun.

Muhtemelen daha önceden de fark etmiş olduğunuz gibi, bu yaştaki bebeklerin bazıları daha kolay, sakin ve öngörülebilirken diğerleri çok daha zordur. İradesi güçlü ve gergin olan bebekler, bakımlarında biraz daha sabır ve nazik bir rehberlik gerektirebilir. Bu tarz bebekler, genellikle daha sakin olan bebeklere göre çevreye daha zor uyum sağlarlar. Hazır olmadan önce hareket etmeye veya performans göstermeye zorlandıklarında daha çabuk üzülürler. Bu yüzden, çocuğunuzun mizacını değiştirmeye çalışmak yerine, ona uyum sağlamaya çalışarak daha iyi sonuç alırsınız. Bebek büyütmenin stresini, bebeğinizin mizacını değiştirmeye çalışarak veya ona karşı gelerek değil, tanıyarak ve kabul ederek azaltabilirsiniz. Bunun için bunun bir süreç olduğunu bilmek ve kabul etmek önemlidir.

Konuşmak ve sarılmak huysuzlanan bir bebeğin sinirlerini yatıştırmak için iyi bir çözüm yoludur. Çocuğunuz bu yaşlarda sizinle oynamaktan, gülümsemenizden ve tanıdık yüzler görmekten keyif almaya başlayacaktır. Bebeğin dikkatini dağıtmak, enerjisinin yerine gelmesine yardımcı olacaktır. Örneğin, onuncu kez düşürdüğü oyuncağını almadığınız için çığlık attığı zaman oyuncağı kendisi alabilmesi için onu yere doğru yaklaştırabilirsiniz.

Evde eğer gürültülü bir çocuğunuz varsa utangaç ve hassas çocuğunuz onun gölgesi altında kalacağından, özel bir ilgi gerektirebilir. Bir bebek sessiz ve zahmetsiz olduğu zaman, onun halinden memnun olduğunu varsaymak kolaydır. Aynı şekilde, onunla oyun oynadığınızda gülmeyen veya eğleniyor gözükmeyen bebeğinizle oyun oynama ilginizi kaybedebilirsiniz. Ancak bunun gibi bebekler, genellikle diğer çocuklardan daha fazla iletişime ihtiyaç duyarlar. Kolayca bunalabilirler ve ona nasıl daha iddialı ve çevresindeki etkinliklerde aktif olmayı göstermenize ihtiyaç duyabilirler. Peki bunu nasıl yapmalısınız? Bebeğinizin bir duruma ısınması için ona zaman tanıyın. Ona yaklaşan insanları daha yavaş olmaları gerektiği konusunda uyarın. Onu diğer çocuklarla doğrudan ilişkilendirmeye çalışmadan önce, kenardan dahil olmasına izin verin. Bebeğiniz kendini daha güvende hissettiği zaman etrafındaki insanlara karşı daha duyarlı hale gelecektir. Alışma süreci bazı bebekler için daha kısa bazı bebekler için daha uzun olsa da tüm bebeklerin ilgiye ve desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Bebeğinizin duyusal gelişimiyle ilgili başka endişeleriniz varsa bunu çocuk doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Bu tarz sorunları, rutin ziyaretlerinizde tespit etmek zor olacağından doktorunuzla endişeleriniz için ayrıca görüşmek daha faydalı olacaktır. Bu nedenle, doktorunuza günlük gözlemlerinizi ve endişelerinizi açıklamanız önemlidir. Bunları unutmamak için bir yere not alabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizde değiştirmek istediğiniz bazı kişilik özelliklerinin de zamanla gelişeceğini ve sizin bu özelliklere kısa sürede adapte olacağınızı unutmayın ve bu konuda kendinizi teselli edin. Bunları yaparken bebeğinizin kendi olduğu haliyle geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin!

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HaalthyChildren: Emotional and Social Development: 4 to 7 months https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Emotional-and-Social-Development-4-7-Months.aspx#:~:text=Between%20four%20and%20seven%20months,food%2C%20sleep%2C%20and%20affection.

Children’s Therapy & Family Resource Centre: Infant Developmental Milestones http://www.kamloopschildrenstherapy.org/social-emotional-infant-milestones

Help Me Grow Minnesota: Social and Emotional Milestones: https://helpmegrowmn.org/HMG/DevelopMilestone/SocialEmotionalMilestones/index.html

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.