4-7 Ay Arasındaki Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme - Noema Aile Güncel Yazılar

4-7 Ay Arasındaki Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme

Dört ila yedi ay arasında bebeğiniz ayda yaklaşık 0,45 ila 0,56 kg kazanmaya devam edecektir. Sekiz aylık doğum gününe ulaştığında, muhtemelen doğduğunda sahip olduğunun iki buçuk katı ağırlığa sahip olacaktır. Kemikleri de hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek. Sonuç olarak, bu aylarda boyu yaklaşık 5 cm ve baş çevresi yaklaşık 2,5 cm artacaktır. Doğumdan sonraki 5-8. aylarda bebeğin süt dişlerinin çıkmaya başladığı gözlemlenmiştir.

Bebeğinizin Büyüme Hızı

Çocuğunuzun özgül ağırlığı ve boyu, büyüme hızı kadar önemli değildir. Aynı oranda büyümeye devam ettiğinden emin olmak için ölçümlerini düzenli aralıklarla çizmeye devam edebilirsiniz.

Çocuğunuzun farklı bir eğri izlemeye başladığını veya alışılmadık şekilde yavaş kilo altığınız veya boy attığını fark ederseniz, bunu çocuk doktorunuzla görüşün.

Bireysel Farklılıklar ve Grup Farklılıkları

Bu dönemde, kızlar erkeklere göre daha kısa ve daha hafiftir, yağ-kas oranları ise daha yüksektir. Bu küçük cinsiyet farklılıkları erken ve orta çocukluk boyunca devam eder ve ergenlikte iyice artar. Kızlarda diğer organların gelişimi de erkeklere göre daha iyidir. Bu fiziksel olgunluk kızların zararlı çevresel etkilere karşı daha büyük direnç göstermesine katkıda bulunabilir. Kızlar, erkeklere göre daha az gelişim sorunu yaşarlar ve bebek ölümü oranları daha düşüktür. Etkin köken de gelişim farklılıklarına sebep olan önemli bir faktördür. Asya normlarına göre ideal sınırda kalan bir çocuk Kuzey Amerika normlarına göre ideal sınırın altında kalabilir.

Motor Gelişimi

Kaba motor gelişimi, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi bebeklerin çevrede dolaşmasına yardımcı olan eylemler üzerindeki kontrolü ifade eder. İnce motor gelişimi ise uzanma ve kavrama gibi daha küçük hareketlerle ilgilidir. Bebekler 3 aylık olduklarında bir küpü kavrayabilirler. 4.5 aylık olduklarında arkadan yana doğru yuvarlanabilirler. 4 aylıkken yardımla oturabilirler. 5. ayda kucakta oturabilirler ve başlarının kontrolünü tamamen kazanırlar.  6. ayda ise çocuk sandalyesine oturabilir ve önünde sallanan nesneyi yakalamaya çalışabilirler. 7 aylık olduklarında bacaklarını hareket ettirmeye ve karınları üzerinde sallanmaya başlarlar. Bu sayede yalnız başlarına oturabilir ve emekleyebilirler.

Bebeğin bilişsel gelişiminde en büyük role sahip olan motor becerisi uzanmadır. Bebekler nesneleri kavrayarak, çevirerek ve bıraktıklarında ne olduğun görerek nesnelerin görüntüleri, sesleri ve hisleri hakkında birçok şey öğrenirler. Yaklaşık 3 ila 4 ayda, bebekler gerekli göz, baş ve omuz kontrolünü geliştirdikçe, uzanma, amaçlı bir ileri kol hareketleri olarak ortaya çıkar. 4 ila 5 ay civarında, bebekler oturmaya başladığında, nesneleri keşfetmek için iki eli de koordineli hale gelir. Bu yaştaki bebekler bir eliyle bir nesneyi tutarken diğer eliyle onu parmak uçlarıyla keşfetmeye çalışırlar ve sıklıkla nesneleri elden ele aktarırlar. Bebekler 5 ila 6 aylıkken bir nesneye uzanmaya çalışırlarken ışıklar kapatılırsa yine de o nesneye uzanmayı başarabilirler.

Yedinci ayın sonuna geldiğinde bebeğinizin aşağıdaki becerileri gelişmemişse bu durumu çocuk doktorunuza danışın:

  • Yuvarlanma,
  • Bacaklarına ağırlık verme,
  • Desteklenerek oturma,
  • Nesnelere uzanma.

 

Kaynak

Berk, L. E. (2018). Development Through the Lifespan. Pearson.

Healthy Children https://www.healthychildren.org

Senemoğlu, N. (2012). Gelişim Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Pegem Akademi.

KidsHealth https://kidshealth.org/en/parents/move13m.html

 

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bebek Bakımı

Bebek Bakımı

Bebek bakımı, bebeğin sağlığı açısından önemli bir konudur. Bebeğin odasının nasıl olması gerektiği ve bebek banyosunun ayrıntılarını yazımızda bulabilirsiniz.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.