Seçici Yemek Yiyen Çocukların Ebeveynleri İçin 10 Öneri - Noema Aile Güncel Yazılar

Seçici Yemek Yiyen Çocukların Ebeveynleri İçin 10 Öneri

Seçici yeme, yürümeye yeni başlayan çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. Bebeklik dönemindeki hızlı büyümenin ardından, bebekler doğum ağırlıklarının neredeyse 3 katına geldikleri zaman, büyüme hızları ve iştahları azalma eğilimi gösterir.

Aynı zamanda bu yaş grubundaki çocuklar yemek tercihlerinde kararsızlıklar geliştirmeye başlarlar. Bir gün en sevdikleri yemek olan yemeği ertesi gün yere atabilir ya da normalde hiç tercih etmedikleri bir yemeği bir anda yemeye başlayabilirler. Bazen, haftalarca bir veya iki tane belirli yiyecek dışında başka hiçbir şey yemedikleri günler olabilir.

Yürümeye yeni başlayan çocuklarınızın bu tarz tipik davranışlarının sizi endişelendirmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun iştahının da yeme davranışlarının da zamanla düzeleceğini bilin ve çocuğunuza sağlıklı yemek seçeneklerini sağlamaya devam edin. Aşağıda yemek seçen çocuklarda seçici yeme dönemini sağlıklı bir şekilde atlatabilmenizde işinize yarayabilecek olan bazı öneriler yer almaktadır:

1. Aile Birlikteliğini Sağlayın:

Yemeklerinizi olabildiğince ailece yemeye çalışın. Aynı zamanda, yemek zamanlarında televizyon veya cep telefonu kullanımının dikkatleri dağıtmasına izin vermeyin. Yemek saatini çocuğunuza sağlıklı yemek yemeyi modellemek için kullanın. Tüm aileye bir çeşit yemek sunun. Çocuğunuz sunulan yemeği yemek istemez ise onun için tercih edebileceği başka bir yemek pişirme arzunuza direnmeye çalışın çünkü bu, çocuğunuzun seçici yemek yeme davranışını pekiştirebilir. Bu yüzden, her öğününüze en az bir tane dahi olsa çocuğunuzun sevdiği bir yemeği ekleyin ve çocuğunuz herhangi bir yemeği yemek istemese de yemek vaktinde sizinle birlikte masada oturmasını sağlayın. 

2. Yemek Savaşları Vermeyin:

Eğer çocuğunuz bir yemeği reddediyor ise, üzerine gitmekten kaçının. Çocuğunuzun açlık hissini rehber olarak kullanmayı ve bedenini dinlemeyi öğrenmesi çok iyi olacaktır. Örneğin; çocuğunuz yeterli bir kahvaltı veya öğle yemeği yediği zaman günün diğer öğünlerinde yemekle çok ilgilenmeyebilir. Burada ebeveynin görevi çocuk için yemeği sağlamaktır ama yemeği yemekle ilgili kararı çocuk kendisi verecektir. Unutmayın; çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamak veya yemediğinde cezalandırmak, normalde sevebileceği bir yemekten nefret etmesine, yemek zamanını kaygı ve hayal kırıklığı ile ilişkilendirmesine ve kendi açlık ve tokluk ipuçlarına karşı duyarlılığının azalmasına neden olabilir.

3. Ödülden Kaçının:

Ne kadar çekici geliyor olsa da çocuğunuzu başka bir yemeği yediği için ödüllendirmekten uzak durmaya çalışın çünkü bu uygulamanız ödül olarak verilen yemeğin daha cazip hale gelmesine ve tatmasını istediğiniz yemeğin ise hoş olmayan bir seçenek olarak görülmesine neden olabilir. Ödül olarak verilen yiyecekler genellikle tatlılar ol

4.Tekrar Tekrar Deneyin:

Çocuğunuz bir yemeği bir defa reddettiğinde pes etmeyin. Aksine hem yeni yiyecekleri ve hem de daha önce beğenmediklerini belirli aralıklarla sunmaya devam edin. Unutmayın ki; çocuğunuz bir tada alışana kadar aynı yemeği 10 kereden daha fazla denemesi bile gerekebilir. Yeni yemekleri çocuğunuzun sevdiği yemeklerin yanında küçük küçük servis etmek bir süre sonra bu yemeklerin de çocuğunuza tanıdık gelmesini sağlayabilir.

5. Çeşitlilik Sağlayın (farklı baharatlar kullanın):

Çocuğunuzun beslenme programına sağlıklı meyve ve sebzeleri farklı şekillerde pişirerek ekleyin. Yüksek proteinli gıdalardan et veya balık gibi besinleri de haftada en az iki defa yemesini sağlayın. Çocuğunuzun yemeklerin içerisinde farklı tatlar ve dokular deneyimlemesine yardımcı olun. Örneğin; basit yemekleri daha lezzetli yapabilmek için içerisine değişik otlar veya baharatlar ekleyin. Bunun yanında ziyanı önlemek için, yeni tatları küçük porsiyonlarda sunmayı ve tekrar sunmak için en az bir veya iki hafta beklemeyi de unutmayın.

6. Yemeği Eğlenceli Hale Getirin:

Bu yaştaki çocuklar genel olarak yaratıcı ve eğlenceli şekilde hazırlanmış yiyecekleri denemeye daha çok açık olurlar. Bu nedenle yiyecekleri çocukların rahatlıkla tanıyabileceği eğlenceli ve renkli şekillerde düzenleyerek karşı konulmaz görünmelerini sağlayabilirsiniz. Bu yaş çocuklarınız yiyecekleri yanında sosa batırarak yemeyi de severler. Elle yenilebilecek yiyecekler de favorileri arasındadır. Bu nedenle katı yiyecekleri elleri ile rahatça yiyebilecekleri parçalar halinde kesebilirsiniz. Aynı zamanda, kestiğiniz parçalara da çeşitli kesiciler yardımıyla farkı şekiller vererek çocuğunuzun ilgisini çekebilecek görseller yaratabilirsiniz. Ancak, kestiğiniz parçaların boğulma riskini önleyecek boyutta olduğundan da emin olmalısınız.

7. Menü Hazırlığına Dahil Edin:

Çocuğunuzun kontrol etmeye artan ilgisini iyi yönde kullanın. Örneğin akşam yemeği için istediği meyveyi veya sebzeyi seçmesine, manav alışverişlerinize dahil olmasına izin verin. Çocuğunuza uygun yemek kitapları edinerek içindekileri birlikte inceleyin, çocuğunuzun yeni tarifler seçmesine izin verin ve sonra da eğer isterse yemeği birlikte pişirin.

8. Size Yardım Etmesini Sağlayın:

Markete gittiğiniz zaman, sebze ve meyve seçerken çocuğunuzun size yardım etmesini sağlayın. Yanında olduğunuz ve denetlediğiniz sürece bazı yemek yapma görevleri çocuklarınız için mükemmel olabilir. Birkaç tanesini saymamız gerekirse; ayıklama, karıştırma, malzemeleri sayma, bahçeden veya pencereden taze otları toplama gibi görevleri çocuğunuza verebilirsiniz.

9. Farklı Besinler Deneyin:

Çocuğunuz bir yiyeceği sevdiği zaman, besin çeşitliliğinin artması için aynı tarifi benzer renk, lezzet ve dokulardaki yiyecekler ile de deneyin. Mesela; çocuğunuz balkabaklı keki sevdi ise, aynı tarifi tatlı patates püresi veya havuç püresi ile deneyebilirsiniz.

10. İyi Kombinleyin:

Çocukların genelde tanıdık olmadığı ve beğenmeme eğilimleri olan tatları (ekşi ve acı gibi), çocuğa tanıdık olan ve tercih edebileceği (tatlı ve tuzlu gibi) tatlar ile birleştirerek sunabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun damak tadına uygun olması için brokoliyi rendelenmiş peynir ile birleştirerek sunmayı deneyebilirsiniz.

Unutmayın ki seçici yeme, bu yaş dönemindeki çocuğunuz için gelişimsel basamağın normal bir parçasıdır. Bu nedenle, sağlıklı beslenmeye doğru giden yolda onlara rehberlik edebilmek için sabırla elinizden geleni yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Yine de çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları ile ilgili endişeniz var ise her zaman çocuk doktorunuza danışabilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun büyüyüp gelişebilmesi için yeterli miktarda gerekli besinleri aldığından emin hem de olası bir sorun durumunda bu sorunun giderilmesi için destek almış olursunuz.

 

Kaynak:

 

University of Arkansas System Division of Agriculture Research & Extension: Healthy Tips For Picky Eaters https://www.uaex.uada.edu/counties/howard/news/fcs/april-2017/healthy-tips-for-picky-eaters.aspx

American Heart Association: 5 Tips to Deal WithPicky Eaters (Both Kids and Adults) https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/5-tips-to-deal-with-picky-eaters-both-kids-and-adults

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Çocukluk Korkuları

Çocukluk Korkuları

Çocukluk korkuları, yaş dönemine göre farklılık gösterir. Çocuklarda gece korkusu küçük çocuklarda sık görülürken, ergenlerde korkular yerini kaygılara bırakır.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.