Doğuma Hazırlık Nasıl Olmalıdır? - Noema Aile Güncel Yazılar

Doğuma Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte doğuma hazırlık, hem fiziksel hem de mental olarak yapılır.

Fiziksel Açıdan Aktif Olun

Fiziksel hazırlığın en önemli aşaması gebenin, gebelik boyunca aktif olmasıdır. Önerilen düzeyde fiziksel aktivite yapmadan hayatını sürdüren bir gebenin, sağlıklı beslenen, dengeli kilo alan ve fiziksel aktif olan bir gebeye göre vajinal yolla doğum yapma ihtimali daha azdır.

Doğum Sürecine Dair Bilgi Edinin

Doğum, rahim kasılmalarıyla ortaya çıkan, süresi tam olarak belli olmayan bir süreçtir. Bu sürecin başarılı olabilmesi için gebenin mental uyumu gerekir.

Doğum öncesinde gebelere yaşayacakları süreç hakkında doğuma hazırlık eğitimi verilmelidir.

  • Sancıların sıklığı, neyin normal olduğu, hastaneye ne zaman başvurması gerektiği gibi durumlar anlatılmalıdır.
  • Rahim kasılmalarının yarattığı ağrıları gebenin en az hissedeceği şekilde, medikal tedaviler uygulansa da bunların tamamen ortadan kalkmayabileceği anlatılmalıdır.
  • Gebenin rahim kasılmalarını hissetmesi acil bir durum değildir.
  • Bebek hareketleri iyiyse gebe rahim kasılmalarını kaydetmeli, bu rahim kasılmalarının gerçekten doğumun başlaması için gelen kasılmalar olup olmadığı anlaşılmalıdır.
  • Gerçek rahim kasılmalarının en önemli özelliği şiddetinin ve frekansının giderek artmasıdır.

Doğum Sürecinde Sabırlı Olun

İlk doğumlarda ortalama doğum süresi 11 ile 14 saattir. Ancak bu ortalama bir süredir. Bazı kadınlarda doğum 1-2 gün sürmektedir.

Gebe bir kadın neyle karşılaşacağını tam olarak bilmediği için sabırla doğum eylemini beklemeli ve doğum eyleminde kendisine yardımcı olacak ebe ve kadın doğum hekiminin tavsiyelerine uyarak doğuma hazırlamalıdır.

Ne Zaman Kadın Doğum Hekimine Başvuracağınızı Bilin

Rahim ağrısı olmasa bile suyun gelmesi durumunda hemen hastaneye başvurmak gerekmektedir.

Doğuma yakın dönemde gebenin en çok dikkat etmesi gereken durum bebek hareketleridir. Bebek hareketleri azaldığı zaman mutlaka kadın doğum hekimi ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Bebek hareketlerinde azalma veya geçmeyen şiddetli kasılmalar, ağrılar ve bu kasılmalara kanama da eşlik ediyorsa durum acildir.

Bunların dışında ciddi baş ağrısı, ciddi karın ağrısı, yüksek tansiyon gibi durumlar da gebelikte doğuma yakın aylarda acil durumlardan bazılarıdır.

Olumsuz Doğum Hikayelerini Dinlemeyin

Unutmamalıdır ki her kadın özeldir ve her kadın yaşadığı tecrübeleri kendine has olarak anlatmaktadır. Doğum hikâyelerini dinlemek, bazı kişilerde normal doğuma karşı aşırı korku yaratmaktadır.

Doğumu yaklaşan bir gebenin başka kadınların doğum hikâyelerini dinlemesi, internette doğum hikâyelerini okuması yerine doğumu gerçekleştirdikten sonra bebeğin bakımı, emzirme ve yeni doğan bebeğin diğer ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olması daha uygun olacaktır.

Doğuma psikolojik hazırlık sürecine dair öneriler paylaştığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Doğum Çantası Hazırlayın

Doğuma yaklaşan günlerde hazırlıklı olunması gereken başka bir konu da doğum çantasıdır. Bazen doğum için acil olarak evden çıkmak gerekir. Doğum çantasında anne için gecelik, pijama, sabahlık, iç çamaşırı, bebek için hastane çıkış seti kıyafetleri, bebek bezi, anne ve bebek için bakım ürünleri,  havlu, battaniye gibi birçok şeyin hazır olması gerekmektedir.

Doğum çantası ve kanguru bakımına dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.