Çocuğunuzun Yeterli Beslendiğinden Emin Olmak - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuğunuzun Yeterli Beslendiğinden Emin Olmak

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun sağlığıyla yakından ilgileniyorsunuz. Sizin göreviniz, uygun porsiyonlarda sağlıklı yiyecekler sağlamakken, çocuğunuzun rolü ne kadar yiyeceğine karar vermektir. Bu nedenle, çocuğunuz için sağlıklı seçimlerin nasıl sağlanacağını anlamak önemlidir. Bunu yaparken her çocuğun besin gereksinimlerinin birbirinden farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden, ailelerin çocuklarının yemelerini diğer çocukların durumuyla karşılaştırmaması gerekmektedir.

Yazının devamında, sağlıklı seçimler yapma konusunda Amerikan Pediatri Akademisi'nin verdiği bazı bilgiler yer almaktadır. Çocuğunuzun beslenmesi hakkında özel sorularınız varsa, bu konuda çocuğunuzun doktoru veya bir diyetisyenle konuşabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin

Küçük porsiyonlar çocukların yeni yiyecekleri kabul etmesine yardımcı olur. Bir çocuğun yeni bir besine alışabilmesi için onu pek çok kez denemesi gerekebilir. O besine alışmak için çocuğunuz 10-15 kez denemeye ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden ona farklı yemek seçeneklerini az miktarlarda sunun ve aynı besinleri sık sık deneyebilmesi için ona fırsat yaratın.

Çocuğumun Yeterince Yediğini Nasıl Anlarım?

Çocuklar acıktıklarında yemek yer ve genellikle doyduklarında dururlar. Bazı ebeveynler, çocuklarının porsiyonlarını yetişkin porsiyonlarıyla karşılaştırarak, küçük çocukların çok az miktarda yedikleri için endişelenebilirler. Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için öncelikle kendi beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz ve çocuklarınıza iyi bir rol model olmanız önemlidir. 

  • Her öğünde tüm besin gruplarından sunun. Hiçbir besin grubunun ihmal etmemeye özen gösterin. Bu durum birkaç günlüğüne olursa endişelenmeyin. Ancak, bir besin grubunu uzun süre ihmal etmek, çocuğunuzun yeterli besin almasını engelleyebilir.
  • Çocuğunuzu farklı besin grupları içindeki çeşitli yiyecekleri yemeye teşvik edin. Bir besin grubu içinde bile, farklı besinler farklı besinler sağlar.
  • İyi büyüyen bir çocuk yeterince yemek yiyor demektir. Çocuğunuzun büyümesini yakından gözlemleyin.

Sağlıklı Bir Tabak Oluşturmak

  • Kalorileri dengelemek. Yemeğinizin tadını çıkarın, ancak daha az yiyin. Büyük porsiyonlardan kaçının.
  • Arttırılacak yiyecekler. Tabağınızın yarısını meyve ve sebzeden oluşturun. Yağsız veya az yağlı süte geçin.
  • Azaltılması gereken yiyecekler. Çorba, ekmek ve donmuş yemekler gibi yiyeceklerdeki sodyumu karşılaştırın ve daha düşük olan yiyecekleri seçin. Şekerli içecekler yerine su tüketin.

Besin Grupları

Her yiyecek grubunda çeşitli yiyecekler vardır (aşağıda yiyecek seçeneklerinin örnek bir listesi verilmiştir). Bir dahaki sefere market alışverişine gittiğinizde, yeni bir şeyler deneyin.

NOT:

4 yaşından küçük çocuklara, tamamen doğranmış olmadıkça katı ve sert yiyecekler vermeyin. Bazı yiyecekler boğulma tehlikesi oluşturur: fındık ve tohumlar; et veya peynir parçaları, bütün sosis; bütün üzümler, meyve parçaları; patlamış mısır, çiğ sebzeler; sert veya yapışkan şekerler, sakız. Fıstık ezmesi 2 yaşından küçük çocuklar için boğulma tehlikesi oluşturabilir. Çocuğunuzun gıda alerjisi varsa, fıstık ya da yemiş alerjisi teşhisi konduysa, kuruyemişlerden ve kuruyemiş ürünleri içeren yiyeceklerden kaçının.

Besin Grupları  Besin Türleri

Tahıllar

Tahıllardan elde edilen yiyecekler nişastalarla (kompleks karbonhidratlar) paketlenir. Karbonhidratlar aktif ve büyüyen vücutlar için en iyi enerji kaynağıdır.

Kepekli tahıllar: esmer pirinç, karabuğday, bulgur (kırık buğday), yulaf ezmesi, patlamış mısır, tam tahıllı arpa, tam tahıllı mısır unu, tam çavdar, tam buğday ekmeği, tam buğday gevreği, kepekli kraker, kepekli makarna, tam buğdaylı lavaş, yabani pirinç.

Diğer ürünler: çoğunlukla rafine tahıllardan yapılır; ancak bazıları tam tahıllardan yapılabilir ("tam tahıl" veya "tam buğday" için malzemeleri kontrol etmeniz gereklidir): mısır ekmeği, kuskus, kraker, makarna, pide, simit.

Sebzeler

Sebzeler, beta-karoten ve diğer birçok vitamin ve fitokimyasalın en önemli kaynağıdır. Sebzeler ayrıca bol miktarda lif sağlar. Vücudumuz, sağlıklı cilt, bezler, bağışıklık sistemi ve göz fonksiyonu için beta-karoteni A vitaminine dönüştürür. Fitokimyasallar, kanser ve diğer hastalıklarla savaştığına inanılan, doğal olarak oluşan bitki bileşikleridir. Sebzeler taze, konserve veya dondurulmuş olabilir.

Koyu yeşil sebzeler: Brokoli, kara lahana, lahana, ıspanak.

Kırmızı ve turuncu sebzeler: meşe palamudu, bal kabağı, havuç, kırmızı biber, tatlı patates, domates, domates suyu.

Nişastalı sebzeler: mısır, bezelye, lima fasulyesi, patates.

Diğer sebzeler: enginar, kuşkonmaz, avokado, fasulye filizi, pancar, brüksel lahanası, karnabahar, kereviz, salatalık, patlıcan, yeşil fasulye, yeşil biber, mantar, bamya, soğan, bezelye, domates, kabak.

Meyve

Bütün meyveler, sebzelerde ve liflerde bulunanlar gibi, çeşitli hastalıklarla savaşan maddelerle birlikte birçok temel vitamin ve mineral sağlar. Meyveler en önemli C vitamini kaynağıdır. C vitamini, hücreleri bir arada tutan ve kan damarlarının, kemiklerin, kıkırdakların ve dişlerin korunmasına yardımcı olan bağlayıcı madde olan kolajen üretimi için gereklidir.

Elma, kayısı, muz, çilek (yaban mersini, ahududu, çilek), %100 meyve suları (şekersiz), greyfurt, üzüm, kivi, mango, kavun (kavun, karpuz), nektarin, portakal, papaya, şeftali, armut, ananas, erik, kuru erik, kuru üzüm, mandalina. Meyveler taze, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olabilir. Meyveler ayrıca bütün, kesilmiş veya püre haline getirilmiş olabilir.

Proteinli gıdalar

Protein, büyümenin yanı sıra kas, kemik ve kıkırdak, dişler ve vücuttaki her sistemi korumak için gereklidir.

Etler: yağsız sığır eti, jambon, kuzu eti ve dana eti.

Kümes hayvanları: tavuk ve hindi.

Deniz ürünleri: balık (morina, ringa balığı, somon, alabalık, ton balığı); kabuklu deniz ürünleri (istiridye, yengeç, ıstakoz, midye, kalamar, karides).

Fasulye ve bezelye: fasulye, börülce, nohut, barbunya, mercimek.

Kuruyemiş ve tohumlar: badem, kaju fıstığı, yer fıstığı, fıstık ezmesi, ayçiçeği çekirdeği, ceviz.

Yumurtalar: tavuk yumurtası, ördek yumurtası.

Süt Ürünleri

Süt, çocuklar için en iyi kalsiyum kaynağı ve önemli bir proteindir. Riboflavin (B2 vitamini) ve diğer birçok besin kaynağıdır.

 

Az yağlı süt, yoğurt, peynir (çedar, mozarella, parmesan, süzme peynir), puding, donmuş yoğurt ve buzlu süt. Kalsiyum takviyeli soya sütü de Süt Ürünleri Grubunun bir parçasıdır.

Atıştırmalıklar Da Sayılır

Atıştırmalıklar çocukların beslenmesinin önemli bir parçasını oluşturur ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için iyi bir fırsattır. Çocuklar sık sık yemek yemelidir. Öğünlerde yiyebildikleri miktar, yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince fazla değildir. Bu yüzden, günde üç ana öğünün yanında 2 veya 3 sağlıklı ara öğün yemeleri, çocukların günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.

Atıştırmalıklardan en iyi şekilde yararlanmak için, ebeveynler sağlıklı atıştırmalık seçenekleri belirlemeli ve ara öğün saatlerinde tutarlı olmalıdır. Atıştırmalıkların sağlıklı besinlerden oluşması çocukların da sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanabilmesi ve sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmaları için oldukça önemlidir. Atıştırmalıkları normal günlük rutininize göre planlamanız ve öğünlerden en az 2 saat önce vermeniz iyi olacaktır. Çocuklar her zaman tok hissetmemelidir. Öğünler ve atıştırmalıklar arasındaki açlık hissi, çocukları sağlıklı yiyecekler sunulduğunda yemeye teşvik eder.

Süt Tam Yağlı Mı Yoksa Yağsız Mı Olmalı?

2 yaşından küçük çocukların her gün 675ml süt tüketmesi gerekir. Aşağıdakiler, çocuğunuzun yaş grubuna göre ne tür süt içmeleri gerektiğine ilişkin bilgilerdir.

Yaş

Süt türü

12 aylıktan küçüklerde

Anne sütü en iyisidir. Anne sütü yoksa demirle zenginleştirilmiş formül kullanılmalıdır. Çocuğun ilk 6 ayında anne sütünün yeterli olup olmadığı tespit edilmeli ve ihtiyaca göre ek takviyeler yapılmalıdır.

12 ila 24 aylıklarda

Tam yağlı süt en iyi seçenektir. Çocuğunuz obez veya fazla kiloluysa veya ailede yüksek kolesterol veya kalp hastalığı öyküsü varsa, çocuğunuzun doktoru az yağlı (%1-%2) süt önerebilir. Tam yağlı sütten az yağlı süte geçmeden önce çocuğunuzun doktoruna veya bir diyetisyene danışmanız önemlidir. Not: Emzirme süreci, anne ve bebek istediği sürece 12 aylıktan sonra da devam edebilir.

24 aylıktan büyüklerde

Az yağlı (%1) veya yağsız süt bu yaş grubuna uygundur.

 

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: Making Sure Your Child is Eating Enough https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Making-Sure-Your-Child-is-Eating-Enough.aspx#:~:text=For%20Starters&text=Two%20tips%20for%20parents%20include,if%20she%20is%20still%20hungry.

Mayo Clinic: Nutrition for kids: Guidelines for a healthy diet https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335

UNICEF: Early Childhood Nutrition https://www.unicef.org/nutrition/early-childhood-nutrition#:~:text=Young%20children%20should%20be%20fed,his%20or%20her%20hunger%20signals.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

 “O Tabak Bitecek!” Baskılarına Son

 “O Tabak Bitecek!” Baskılarına Son

Ebeveynlerin sağlıklı kilodaki gençlere tabaklarındaki tüm yemeği bitirmeleri konusunda baskı yaparken, fazla kilolu gençlere ise bazı yiyecekleri yasakladığı görülmüştür.

Çocuklarda Gıda Alerjileri

Çocuklarda Gıda Alerjileri

Çocuklarda gıda alerjisi belirtileri oluşmadan önce çocuğun bu gıdaya en az bir kez maruz kalmış olması veya anne sütü yoluyla duyarlı hale gelmiş olması gerekir.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.