8-12 Ay Arasındaki Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme - Noema Aile Güncel Yazılar

8-12 Ay Arasındaki Bebeklerde Fiziksel Görünüm ve Büyüme

Bebeğiniz 8 ila 12’inci aylar arasında hızla büyümeye devam eder. Tipik bir sekiz aylık erkek çocuk 8 ila 10 kg arasındadır. Kızlar ise, genellikle yarım kilo daha az bir ağırlığa sahip olma eğilimindedir. Bir çocuk ilk doğum gününe kadar, doğum ağırlığının ortalama olarak üç katına çıkar ve 71 ila 81 cm boyunda olur. 8 ila 12 ay arasındaki kafa büyümesi, ilk altı aydakine göre daha yavaştır. Sekizinci ayda tipik bir kafa çevresi boyutu 44.5cm iken on ikinci ayda 46cm dir. Bununla birlikte, her bebeğin kendi hızında büyüdüğünü unutmamak gerekir. Bu nedenle, çocuğunuzun ilk 8 ayındaki gelişiminin yaşına uygun ilerlediğinden emin olmak istiyorsanız gelişim basamaklarıyla ilgili kaynakları inceleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun ilk kez ayağa kalktığını gördüğünüzde duruşuna şaşırabilirsiniz. Karnı ve arka tarafı dışarı çıkacak ve sırtı öne doğru salınacaktır. Bu duruş size alışılmadık görünebilir. Ancak bu durum, çocukların ayağa kalkmaya başladıkları zamandan ikinci yılda kendilerine güvenen bir denge duygusu geliştirdikleri zamana kadar geçirdikleri süreçte oldukça normaldir.

Aynı zamanda çocuğunuzun ayakları da size biraz tuhaf gelebilir. Sırt üstü yattığında, parmakları bir güvercin parmağı gibi görünmesine neden olacak bir şekilde içe doğru dönebilir. Yaygın görünen bu durum, genellikle on sekiz ay civarında kaybolur. Eğer durum devam ederse, çocuk doktorunuz size bebeğinizle yapabileceğiniz bazı ayak veya bacak egzersizleri gösterebilir. Sorun şiddetliyse de çocuk doktorunuz sizi bir çocuk ortopedistine yönlendirebilir.

Çocuğunuz ilk adımlarını sendeleyerek attığında, ayaklarının dışa doğru döndüğü oldukça farklı bir görünüm fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, kalçalarının bağlarının hala çok gevşek olması ve bacaklarının doğal olarak dışa doğru dönme durumudur. İkinci yılının ilk altı ayında, bağları sıkılaşacak ve ardından ayakları neredeyse düz hale gelecektir.

Bu yaşlarda, çocuğunuzun ayak kemerinin etrafı yağ ile gizlendiği için size düz görünebilir. Bu yağlar iki ila üç yıl içerisinde yok olacak ve çocuğunuzun ayak kemeri belirginleşecektir.

Bireysel Farklılıklar ve Grup Farklılıkları

Bu dönemde, kızlar erkeklere göre daha kısa ve daha hafiftir, yağ-kas oranları ise daha yüksektir. Bu küçük cinsiyet farklılıkları erken ve orta çocukluk boyunca devam eder ve ergenlikte iyice artar. Kızlarda diğer organların gelişimi de erkeklere göre daha iyidir. Bu fiziksel olgunluk kızların zararlı çevresel etkilere karşı daha büyük direnç göstermesine katkıda bulunabilir. Kızlar, erkeklere göre daha az gelişim sorunu yaşarlar ve bebek ölümü oranları daha düşüktür. Etkin köken de gelişim farklılıklarına sebep olan önemli bir faktördür. Asya normlarına göre ideal sınırda kalan bir çocuk Kuzey Amerika normlarına göre ideal sınırın altında kalabilir.

Motor Gelişimi

Kaba motor gelişimi, emekleme, ayağa kalkma ve yürüme gibi bebeklerin çevrede dolaşmasına yardımcı olan eylemler üzerindeki kontrolü ifade eder. İnce motor gelişimi ise uzanma ve kavrama gibi daha küçük hareketlerle ilgilidir. Bebekler, 8 aylık olduklarında ayakta durmak için bir yerden güç alarak kendilerini çekebilirler. 11 aylık olduklarında yalnız başlarına ayakta durabilirler ve ellerinden tutulduğunda yürüyebilirler. 11 ay 3 haftalık olduklarında yalnız başlarına yürüyebilir ve iki küple kule yapabilirler. 12. ayda ise eşyalara tutunarak ayağa kalkabilirler.

Bebeğin bilişsel gelişiminde en büyük role sahip olan motor becerisi uzanmadır. Bebekler nesneleri kavrayarak, çevirerek ve bıraktıklarında ne olduğun görerek nesnelerin görüntüleri, sesleri ve hisleri hakkında birçok şey öğrenirler. 8 ila 11 ay arasında, uzanma ve kavrama iyi bir şekilde uygulanmaktadır. Böylece önceleri motor beceride olan dikkat, artık nesneye ulaşmadan önce ve sonra meydana gelen olaylardadır.

 

On ikinci ayın sonuna geldiğinde bebeğinizin aşağıdaki becerileri gelişmemişse bu durumu çocuk doktorunuza danışın:

  • Emekleme, sürünme ve etrafta dolaşma,
  • Desteklendiğinde ayağa kalkma,
  • Vücudunun her iki tarafını da eşit şekilde kullanma,
  • Ellerini iyi kontrol etme.

 

Kaynak

Berk, L. E. (2018). Development Through the Lifespan. Pearson.

Healthy Children https://www.healthychildren.org

Senemoğlu, N. (2012). Gelişim Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Pegem Akademi.

KidsHealth https://kidshealth.org/en/parents/move13m.html

 

 

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeklerin işaret etme ve jestleri kullandığı sözsüz iletişim dönemi, mesajlarını kelimelerle nasıl ifade edeceğini öğrenmede ve dil becerilerini geliştirmede önemli bir süreçtir.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.