15-17 Aylık Bebeklerle Birlikte Nasıl Kitap Okunur? - Noema Aile Güncel Yazılar

15-17 Aylık Bebeklerle Birlikte Nasıl Kitap Okunur?

​Yürümeye yeni başlayan bebekler bile kitaplardan keyif alabilir ve sizle kitap okuyarak birçok şey öğrenebilirler. Bebeğinizle kitap okumak, onun konuşmayı öğrenmesine ve ilerleyen süreçte de okulda dinlemeye ve öğrenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olacaktır. Çocukların ebeveynleriyle birlikte resimli kitap okurken kurdukları ortak ilgi ve dikkat, çocukluk döneminde sosyal ve duygusal iletişimin temelini oluşturur. Çocuklara kitap okumak onları eğlendirmenin yanında dil ve konuşma gelişimlerini, bilişsel, duygusal ve sosyal davranışlarını destekler.

Kitap Okumayı Bebeğinizin Uyku Öncesi Rutinine Ekleyin

Televizyonu ve diğer ekranları kapatın ve düzenli uyku öncesi rutininizin bir parçası olarak bebeğinizle kitap okumak için 5 ila 10 dakika zaman ayırın. Çocuklar daha küçükken başlanan düzenli uyku öncesi rutinlerinin, uyku sorunlarını önlemeye yardımcı olacağını unutmayın. Ayrıca, küçük çocukları daha uyanıkken yatağa yatırarak onlara kendi kendilerine uykuya dalmayı öğretmek, ileride gece uyanmalarını da engelleyecektir.

15-17 Aylık Bebekler:

  • Birlikte okumak için bir kitap seçebilirler.
  • Kitaptaki favori resimlerine bakabilir ve bazılarına ait sesler çıkarabilirler.
  • Resimlerdeki 1 veya 2 hayvanı işaret edebilir ve o hayvanın çıkardığı sesleri taklit edebilirler.
  • Bir kitapla tek seferde birkaç dakika süreyle ilgilenebilirler.
  • Sizinle favori kitabının keyfini çıkarırken gülebilir, sesler çıkarabilir ve dili döndüğünce konuşabilirler.

Ebeveynler olarak:

  • Kitap okumayı bir rutin haline getirin.
  • Birlikte kitap okumak için sessiz, rahat bir yer bulabilirsiniz. Telefonlarınızı sessize alın. Bir koltuk ya da minder gibi özel bir kitap okuma alanı oluşturun
  • Çocuğun işaret ettiği ya da baktığı resimleri adlandırabilir ve resimlerle ilgili birkaç kelime söyleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun bir resme bakarken çıkardığı sesleri veya kelimeleri taklit edebilirsiniz. Sonrasında “Evet gözler. Kızın çok güzel gözleri var.” gibi birkaç kelime daha ekleyebilirsiniz.
  • Resimlere bakarken oyunlar uydurabilirsiniz: “Kızın burnu nerede? Annenin burnu nerede? Senin burnun nerede?” gibi.
  • Kitaptaki hareketleri adlandırabilir ve sonra tanıtabilirsiniz. Örneğin “Gülmek. Gülen çocuğa bak.” diyebilirsiniz. Daha sonra çocuğunuzla birlikte gülebilirsiniz.
  • Farklı karakterler için farklı sesler kullanarak ve uygun şekilde sesinizi yükseltip alçaltarak anlamlı bir şekilde okuyun.
  • Kitabı okurken ya da okuduktan sonra kuklalarla hikayeyi canlandırabilirsiniz.
  • Açık uçlu sorular sorun: “Aslan neden ormana giriyor? Sence bundan sonra ne olacak?” Bu, çocuğunuzun hikaye hakkında düşünmesine ve sorular sormasına yardımcı olur.
  • Çocuğunuzun adını kitaptaki bir karakterin adı olarak kullanın.

Kitaplar Çocuklara Duyguları Öğretmek İçin İyi Birer Araçtır!

Çocuklar dünyaya geldiklerinde duygularını nasıl ifade edeceklerini bilemezler. Sosyal ve duygusal gelişime dahil olan duygu tanımlama becerileri, çocukların gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir. Çocuklar duygularını tanımlamayı başta ebeveynleri olmak üzere çevrelerinden öğrenirler. Bu konuda çocuğunuza rol model olmanızın yanı sıra okuduğunuz hikayeleri de bir araç olarak kullanabilirsiniz. Birlikte hikaye okurken karakterlerin duygularını tanımlamak, açıklamak ve o duygu üzerine tartışmak çocuklarınızın duyguları anlamalarını kolaylaştıracaktır. Ayrıca duygularla ilgili sohbet etmek sosyal anlayışlarını geliştirir, çocukların duygularını daha iyi yorumlamalarına ve belirli duygusal durumlarda daha uygun tepkiler vermelerine yardımcı olur. 

 

Kaynak

Healthy Children https://www.healthychildren.org

KidsHealth https://kidshealth.org/en/parents/reading-toddler.html

Naukam, I. (2009). Parental Theory of Mind Fluency During Book Reading Relates to 12 and 24 Month Old Child Emotion Recognition and Understanding. Cornell University, New York.

Raising Children https://raisingchildren.net.au/babies/play-learning/literacy-reading-stories/reading-12-18-months

Sajedi F, Habibi E, Hatamizadeh N et al. (2018). Early storybook reading and childhood development: A cross-sectional study in Iran [version 1; referees: 2 approved] F1000Research 2018, 7:411 (doi: 10.12688/f1000research.14078.1)

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.