12-14 Aylık Çocuklarla Birlikte Nasıl Kitap Okunur? - Noema Aile Güncel Yazılar

12-14 Aylık Çocuklarla Birlikte Nasıl Kitap Okunur?

Henüz yeni yürümeye başlayan çocuklar bile kitaplardan keyif alabilir ve sizinle kitap okuyarak birçok şey öğrenebilirler. Çocuğunuzla birlikte kitap okumak hem çocuğunuzun konuşmasının gelişmesine hem de ilerleyen süreçte okulda dinlemeye ve öğrenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Erken Dönemde Çocuklarla Birlikte Kitap Okumanın Önemi

Çocukların ebeveynleriyle birlikte resimli kitap okurken kurdukları ortak ilgi ve dikkat, çocukluk döneminde sosyal ve duygusal iletişimin temelini oluşturur. Çocuklara kitap okumak onları eğlendirmenin yanında dil ve konuşma gelişimlerini, bilişsel, duygusal ve sosyal davranışlarını destekler. Çalışmalar, 9 aylık bebeklerde kitap okuma ile bilişsel gelişim puanı arasında pozitif bir ilişki olduğunu belirtmiştir. Ayrıca bebeklerin kitapları ellerine alarak sayfalarını çevirmeleri kaba ve ince motor koordinasyonlarını geliştirir.

Yapılan akademik çalışmalara göre ebeveynler bebeklerin 4 aylıkken kitap okumaya başlamalıdırlar. Kitap okumaya yaşamın ilk aylarında başlanması çocuk gelişimi üzerinde daha uzun ve daha istikrarlı bir etki yaratmaktadır ve bu çocuklar okul çağına geldiklerinde daha iyi okuryazarlık becerilerine sahip olmaktadırlar.

Birlikte Kitap Okumayı Uyku Rutininizin Bir Parçası Yapın

Televizyon ve diğer elektronik eşyaları kapatarak uyku rutininizin düzenli bir parçası olacak şekilde 10-20 dakikalık kitap okuma zamanları ayırın. Unutmayın; çocukların erken yaşta düzenli uyku rutinlerine sahip olmaları ileride yaşanabilecek uyku sorunlarının önlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca çocukları daha küçükken uyumadan yatağa koyarak kendi kendilerine uyumalarını sağlamanız da ileride olabilecek gece uyanmalarının önüne geçecektir. 

12-14 aylık bebeğiniz:

  • Birlikte okumak için kitap seçebilir.
  • Kitapta sevdikleri resimleri gösterebilir.
  • Resimlerdeki 1 veya 2 hayvanı işaret edebilir ve o hayvanın çıkardığı sesleri taklit edebilir.
  • Bir kitapla tek seferde birkaç dakika süreyle ilgilenebilir.

Ebeveynler olarak:

  • Kitap okumayı bir rutin haline getirin. Her gün kısa süre de olsa kitap okumaya çalışın.
  • Birlikte kitap okumak için sakin ve rahat bir ortam yaratın. Telefonlarınızı sessize alın. Bir koltuk ya da minder gibi özel bir kitap okuma alanı oluşturun.
  • Okurken parmağınızla kelimeleri takip edin. Çocuğunuzu bildiği kelimeleri tekrarlamaya teşvik edin.
  • Farklı karakterler için farklı sesler çıkarmayı deneyin. Sesiniz mümkün olduğunca ilgi çekici olsun.
  • Çocuğunuzun gösterdiği ve/ya baktığı resimlerdeki şeylerin ismini söyleyin.
  • Çocuğunuzun sayfayı çevirmesine yardımcı olun.
  • Çocuğunuza işaret ederek yanıtlayabileceği sorular sorun. Örneğin; ‘Köpek nerede, mutlu bebek nerede veya kim miyav diyor?’ gibi.
  • Çocuğunuzun resme bakarken çıkardığı sesleri takip edin. Ardından kısa bir ifade ekleyin. Örneğin; ’Möö. İnek Möö dedi.’ Gibi.
  • Çocuklar genellikle aynı kitabı tekrar tekrar okumayı severler. Bu size sıkıcı gözükse de çocuklar hikayeyi öğrenmekten zevk alırlar ve siz okudukça bir sonraki sayfayı dört gözle beklerler.

12-14 Aylık Bebeğiniz İçin Uygun Olan Kitaplar

  • Yemek, ulaşım, hayvanlar, bebekler ve çocuklar hakkındaki kitaplar.
  • Kullanımı kolay ve sağlam olan kalın kapaklı kitaplar.
  • Basit nesnelerin resimlerini veya çizimlerini içeren kitaplar.
  • Bebeğinizin bulması için her resimde gizli ögeler içeren kitaplar.
  • Çizimlerde kumaş veya karışık dokular içeren kitaplar.

 

Kaynak

Healthy Children https://www.healthychildren.org

Murray A, Egan SM: Does reading to infants benefit their cognitive development at 9-months-old? An investigation using a large birth cohort survey. Child Lang Teach Ther. 2014; 30(3): 303–15.

 Raising Children https://raisingchildren.net.au/babies/play-learning/literacy-reading-stories/reading-12-18-months

Sajedi F, Habibi E, Hatamizadeh N et al. (2018). Early storybook reading and childhood development: A cross-sectional study in Iran [version 1; referees: 2 approved] F1000Research 2018, 7:411 (doi: 10.12688/f1000research.14078.1)

Sénéchal M, LeFevre JA: Parental involvement in the development of children’s reading skill: a five-year longitudinal study. Child Dev. 2002; 73(2): 445–60.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.