Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır? - Noema Aile Güncel Yazılar

Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Disleksisi Olan Çocuklarla Nasıl Çalışılır?

Disleksisi olan çocukları çalıştırmanın farklı yolları vardır. Çocuğa ilk önce harflerin baş harflerini ayırt etmeyi öğretebilmek için, aynı sesle başlayan nesnelerin fotoğrafları gösterilir. Sonrasında, ortadaki veya sondaki ses aynı olan nesnelerin fotoğrafları ile çalışmaya devam edilir. Ayrıca, bu çalışma için geliştirilen kelimelerin parçalarını ayırma/birleştirme gibi testler de mevcuttur.

Disleksi olanların zorluk yaşadıkları alanlar kısıtlıdır buna karşın birçok güçlü alanları vardır. Bu kişiler genellikle anlamada, yargılamada ve birçok diğer alanda başarılıdır.

Okumayı öğrenirken beynin ön tarafı kullanılır. İlerleyen dönemde, hızlı okuma için ise beynin arka tarafı kullanılır. Disleksisi olanlarda ise her zaman beynin ön tarafı kullanılır. Bazı çocuklar yaşadıkları bu zorluğu kapatmak için okurken fısıldar ve böylece beynin konuşma ile ilgili bölgesini de kullanır. Tedavilerdeki amaç, kişiye beyninin arka tarafını kullanmayı öğrenmektir.

Disleksi Tedavisinin Prensipleri

Disleksi tedavisindeki prensiplerinden biri kişiye yaşam boyu kullanacağı beceriler kazandırmaktır. İkinci prensip, kişinin güçlü yönlerini kullanmasını sağlamaktır. Son prensip olarak ise çocukların akademik ve psikolojik açıdan desteklenmesidir.

Disleksi Tedavisinde İzlenecek Adımlar

Aileler sık sık "Disleksi tedavi edilebilir mi?" sorusunu sormaktadır. Evet, disleksi tedavi edilebilir. Disleksi tedavisinde izlenecek pek çok adım vardır. Bunlardan biri, çocuğun benzer sesleri anlamasını sağlamaktır. Bunun pratiği çocukla şarkılar söyleyerek, uyaklı hikâyeler ve şiirler okuyarak pratik edilir. Kullanılan kelimeleri hecelere, heceleri de seslere bölerek kelimelerle çalışılır. Çocuğun kelimelerdeki seslerle harfler arasındaki bağlantıyı kurması için kelimeler parçalanıp birleştirilir. Beynin okuma ile ilgili olan bölgelerini çalıştırmak için çocuğa kelime kartları hazırlanır. Yazı yazabilen çocuklar için harf küpleri birleştirilir. Karşılaşılan her yeni kelime veya kavramla çalışmak için eğlenceli etkinlikler yapılır. Çocuğun başarabildiğini görmesi, moralinin yükselmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzu değerlendirmek için Noema Aile testlerini uygulayın.

Ailelere Disleksi Hakkında Tavsiyeler

Çocuğunuza yeni şeyler öğretmek yerine onunla zevkli ve pekiştirici aktiviteler yapın. Çocuğunuzla okuyamadığı kelimeleri tahmin ettirme ve ilk-son-orta sesleri bulma çalışmaları yapın. Çocuğunuzla kelimeleri birbirine çevirme oyunu oynayın (bir kelimeye harfler ekleyerek yeni kelimeler yaratın: far fark fare). Ayrıca, en sık karşılaşılan kelimelerin bir listesini yapın ve çocuğunuza okutun.

Çocuğunuzla hafta sonu dışında her gün 15 dakika okuma yapın. Kitap okurken, önce siz okuyun ve okuduğunuz yerleri parmağınızla takip edin. Ardından, aynı yerleri çocuğunuza birkaç kez sesli bir şekilde okutun. Çocuğunuz okurken onu dikkatle dinleyin. Çocuğunuzun okumasını daha iyi takip edebilmek için aynı kitaptan 2 tane almayı düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun her okumasında okunan bölümden 1-2 yeni kelime seçin. Çocuğunuzla bu kelimelerin metin içinde kullanımını ve anlamını tartışın. Bunu yaparken diğer kelimeleri inceleyerek ipuçları arayabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun benzer kelimeler söylemesini isteyin.

Çocuğunuzla okuduğunuz kitabın kapaklarına bakarak kitabın konusunu tahmin etmeye çalışın. Öykünün ilk birkaç cümlesini okuduktan sonra devamını tahmin etmeye çalışın. Paragrafların bitiminde çocuğunuza paragrafların ana fikrini ve konuyla ilgili bazı sorular sorun. Kitabın bitiminde, çocuğunuzdan kitabın özetini çıkarmasını isteyin. Ayrıca, öykü ile ilgili fikirlerinizi resme dökerek eğlenceli bir etkinlik oluşturabilirsiniz. Bu uygulamaların amacı çocuğun güçlü taraflarını ortaya çıkarmaktır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.