Cinsellikle İlgili Tanımlamalar - Noema Aile Güncel Yazılar

Cinsellikle İlgili Tanımlamalar

Cinsellik  toplum olarak konuşmaktan çekindiğimiz bir konu...

Cinsel kavramların çocukluktan başlayıp ergenliğe kadar iyi bir iletişim ile aktarılması çok önemlidir. Cinsellik gelişimin doğal bir parçasıdır. Bu sebeple cinsel kimlik oluşurken donanımlı bir şekilde konuşulması gerekir.

Cinsellik Nedir?

Cinsellik kavramı insan hayatında doğum öncesi dönemde başlayıp hayat boyu dönüşüm içerisinde devam eden, inançlarımız, değerlerimiz, duygularımız, kişiliğimiz, fiziksel görünümümüz, tutumlarımız ve içinde yaşadığımız toplumsal normlara göre şekillenen bir kavramdır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre cinsellik; fiziksel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerin kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur.  Yani cinsellik sadece cinsel organlarla ilintili bir şey değil, kişinin kimliği içerisinde kendine daha derin bir yer bulan bir kavramdır.

Cinsel Sağlık

Cinsel sağlık kavramı da sadece bir hastalık olmaması değil, tüm bahsettiğimiz ögelerle ilgili genel bir iyilik halini temsil eder. Kişinin tüm hayatını kapsayan, toplumsal cinsiyet rollerinin şiddet ve ayrımcılıktan uzakta benimsendiği ve cinsel ifade özgürlüğünün sağlandığı durumlarda elde edilebilir.

Biyolojik Cinsiyet

Biyolojik Cinsiyet (Seks) kişinin biyolojik cinsiyeti, fizyolojik görünümüne, yani cinsel organlarına, vücut içindeki baskın hormonların türüne, doğum yapma ve emzirebilme yetisine göre belirlenir.

Çocuğunuzu değerlendirmek için Noema Aile testlerini uygulayın.

Cinsel Kimlik

Cinsel kimlik bireylerin kendi iç dünyasında kendisini hangi cinsiyette tanımladığıdır. Bireyler kendini kadın, erkek, ikisi birden ya da hiçbiri olarak tanımlayabilir.

Cinsel Yönelim

Cinsel yönelim ise kişinin düşünce, duygu ve davranışsal olarak cinsel çekim duyduğu cinsiyete göre, tanımlanan bir özelliktir.

Cinsel Yönelim Çeşitleri

- Heteroseksüel:

Kişinin karşı cinsiyetine cinsel ilgi

- Homoseksüel, eşcinsel:

Kişinin kendi cinsiyetine cinsel ilgi

- Biseksüel olma:

Kişinin her iki cinsiyetten olanlara cinsel ilgi

- Travesti olma:

Karşı cinsiyete özgü davranış ve giyimi sürdürmekten zevk alma

- Transseksüel olma:

Cinsiyet kimliğiyle biyolojik cinsiyet cinsiyetin uymama durumu

Toplumsal Cinsiyet

Toplumsal cinsiyet (gender) kadınlar ve erkekler için, yani kişinin biyolojik cinsiyeti üzerinden yapılan varsayımlar üzerine, o kişilerle ilgili yaygın olarak kabul edilen düşünce ve beklentileri ifade eder. Bunlar genellikle kadınsı ya da erkeksi yani feminen ya da maskülen olarak nitelenen özellikler ve içinde bulunan toplumun genelinin paylaştığı beklentileri içerir. Bu düşünceler ve beklentiler ise aileden, arkadaşlardan, toplum liderlerinden, dini ve kültürel kurumlardan, okullardan, işyerinden, reklamlardan ve medyadan öğrenilir. Bunlar kadınların ve erkeklerin toplumdaki farklı rollerini, sosyal statülerini, ekonomik ve politik güçlerini yansıtır ve etkiler.

Toplumsal cinsiyet biyolojik farklılıklardan dolayı değil, kadın ve erkek olarak toplumun bizi nasıl gördüğü, nasıl algıladığı, nasıl düşündüğü ve nasıl davranmamızı beklediği ile ilgili bir kavramdır. Bu nedenle birçok farklı toplumda kadın ve erkek olmak farklı değerlerle algılanır ve kabullenilir.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.