Çocuklarda Ateş - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuklarda Ateş

Çocuklarda Ateş Nedenleri 

  • Çocuklarda yüksek ateş, sıklıkla enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ve ailelere endişe veren bir durumdur.
  • Ateş nedeni bazen üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görece riskli olmayan bir durumken bazen de zatürre, menenjit veya daha ağır bir hastalığın ilk bulgusu olabilir.
  • Enfeksiyonlar dışında romatizmal hastalıklar, kronik mide bağırsak hastalıkları ya da kanser gibi durumlarda da ateş yükselebilmektedir.

Ateşli çocuğun hekim tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Çocuklarda ateşe neden olan olay masum bir durum olsa da özellikle 3 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklar ateşli havale ile başvurabilmektedir. Tıbbi adıyla febril konvulsiyon herhangi bir beyin içi enfeksiyon bulgusu olmaksızın, ateşle ilişkili olarak ortaya çıkar ve acil müdahale gerektirir. Aileyi çok endişelendiren bir durumdur.

Ateş Neye Denir?

Koltuk altında ölçümle 37.2ºC, ağızdan yani oral ölçümle 37.8ºC, makattan ölçümle 38ºC, kulaktan timpanik ölçümde ise 38ºC ve üzerine “Ateş” denir.

Hangi Ateş Ölçer Kullanılmalı?

Özellikle ilk bebeği olan ailelerde bebeğin ilk ateşli hastalığı aileyi paniğe sokabilir. Bu duruma önceden hazırlıklı olmak krize müdahaleyi kolaylaştıracaktır. Bilinmesi gerekenler; 

  • Bebeğin ateşi çıktığında acil durumları anlayabilmek için yeterli bilgi,
  • Ateşi doğru tespit edebilmek için uygun bir ateş ölçer 
  • Bebeğin yaşına uygun ateş düşürücüdür.

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vücut sıcaklığı takibinde koltuk altından ölçen basit dijital termometreleri kullanmak uygun olacaktır.

Bebeklerde dış kulak yolunun dar olması, bazen de kulak kiri nedeniyle kulaktan ölçen cihazlarda yanlış ölçüm alabilirsiniz.

Alından ölçenler ise ortam sıcaklığından ve bebeğin cildinin nemli olmasından etkilenir.

Thermoscan kulaktan ölçen yada dijital projeksiyonlu alından ölçen ateş ölçerler bebeğiniz 1 yaşını doldurduktan sonra ateş takibinde kullanılabilir.

Ateşli Çocuğa Müdahale

Ateş aslında vücudumuzun enfeksiyonlara ya da başka stresörlere karşı savunma mekanizmasıdır. Ateş çocuğun genel durumunu bozmuyor, huzurunu kaçırmıyor ve ateşli havale açısından ek riski taşımıyorsa her ateşin düşürülmesi gerekmez. Ancak çocuğun genel durumunu bozuyorsa müdahale edilmelidir.

  • Ateşin kontrolü için oda sıcaklığı düşürülmeli ve 21 – 22 derece civarında tutulmalıdır.
  • Çocuğun üstündeki kıyafetler azaltılmalıdır. İnce pamuklu bir pijama uygun olacaktır.
  • Ilık duş ateşi düşürmese de çocuğun rahatlamasına katkı sağlayacaktır. 
  • Ateş vücut sıvılarının kaybına yol açar, o nedenle ateşli çocuğun vücut su dengesini korumak için bol sıvı alması ateşin kontrolünü kolaylaştıracaktır.
  • Gerekli durumlarda hekim kontrolünde çocuğa uygun bir ateş düşürücü de verilebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Ateş yüksekliği çocuğun yaşına ve bağışıklık durumuna göre farklı değerlendirilmelidir.

3 ayın altındaki tüm bebeklerde ateş varlığında hekime başvuru gerekir. 3-36 aylık bebeklerde hastanın bağışıklık durumu yeteri kadar olgunlaşmadığından ateşe neden olan enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine de hızla yayılabilmektedir. Bu nedenle 3 yaşından küçük çocuklarda özellikle ateşe eşlik eden burun akıntısı öksürük gibi başka bir durum yoksa zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

3 yaşından büyük çocuklarda ise 48 saati geçen ve çocuğun genel durumunu bozan ateş olduğunda, çocuğun altta yatan başka bir hastalığı varlığında, uzamış yeda tekrarlayan ateş durumunda hekim muayenesi gerekir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.