Çocuk ve Sanat - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuk ve Sanat

Erken çocukluk dönemi ve okul öncesi dönem, beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerdir. Bu yıllarda çocuklar yaşadıkları deneyimler yoluyla öğrenip gelişirler. Erken çocukluk döneminde sanat ve yaratıcılık da çocukların gelişimi açısından çok önemlidir.

Erken Yaşta Sanatla Tanışmak Çocuklara Neler Kazandırır?

  • Müzik, resim, drama, tasarım gibi sanatın çeşitli dalları çocukların tüm duyularını kullanarak eğlenceli keşifler yaptıkları, kendilerini çok rahat ifade edebildikleri alanlardır.
  • Bu tarz etkinliklerle küçük yaşta tanışan çocuklar kendilerini daha iyi tanır ve ifade ederler.
  • Aynı zamanda kazandıkları sorumluluk duygusu ile planlama, seçim yapma, deneme, yanılma, başladığı işi bitirme gibi bilişsel becerilerini gelişirler.

Günümüzde bilinçli aileler çocuklarının erken yaşta bir sanat dalıyla tanışmasına fırsat veriyorlar. Çocukluk döneminde sanat için, çocuğun kabiliyeti olsun ya da olmasın, onun sevebileceği, hayal gücünü geliştirebileceği bir alana yönelmesi, hayatta mutlu ve başarılı olmasının ilk adımlarıdır diyebiliriz.

Müzik de tıpkı matematik ya da satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektiren bir uğraştır. Erken yaşta müzikle tanışan çocuklar dikkatlerini etkin bir şekilde kullanabilirler.

Müzik yanında, dans, drama gibi sanatsal faaliyetler çocukların empati yeteneğini geliştirir. Paylaşmayı ve işbirliği yapmayı bilen, iletişim becerileri güçlü, duyarlı ve özgüveni yüksek olmalarına katkı sağlar.

Ergenlik Döneminde Sanat

Gelişimde bir diğer kritik dönemeç olan ergenlik dönemi, çocuğun kendini ifade etmeye ve anlaşılmaya en çok ihtiyaç duydukları dönemdir.

Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle, dijital çağ çocuklar üzerine daha kolay hüküm sürüyor. Özellikle bireysel bir kimlik duygusu geliştirme sürecinde olan gençler için sanat, kendilerini tanıyıp özgün yanlarını keşfedebilmelerine, kendi seslerini duyurmalarına olanak sağlar.  

Sağlığın korunmasının en temel yapı taşlarından olan sosyalleşme ve sosyal sorunlara çözüm bulma becerisi sanatın her türüyle kazanılabilir.

Sanatsal Etkinliklerin Aile İlişkilerine Etkisi

Ailelerin çocuklarıyla sanatsal etkinliklere ortak katılımları, çocukların anne babalarıyla iletişimlerinin artmasına, duygusal doyumlarına ve hayattan keyif alarak güçlenmelerine katkı sağlar.

Bu noktada önemli olan, çocuğun yaşına, gelişim seviyesine ve zevklerine uygun bir alana yönlenmesini sağlamaktır. Çocuğu zorlamadan ona fırsatlar sunmak,  onu cesaretlendirmek ve  ona seçme şansı vererek kendini ifade etmesine yardımcı olmak da anne babanın temel görevidir.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.